Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

D. Saková: Nový jadrový zdroj by mal byť vo vlastníctve štátu

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie TNXVýjazdové rokovanie vlády v HandlovejNa snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) počas výjazdového rokovania vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pripomenula, že rezorty hospodárstva a financií majú pripraviť do konca októbra proces obstarávania i návrh financovania výstavby.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. mája (TASR) - Nový jadrový zdroj by mal byť vo vlastníctve štátu. Štát tak bude mať v prípade energetickej krízy účinnejšie nástroje na to, aby vedel občanom i podnikateľom na Slovensku garantovať dostatok elektrickej energie. Uviedla to ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.

"Myslíme si, že celý nový jadrový zdroj by mal byť vo vlastníctve štátu. Ak zase budeme zasiahnutí energetickou krízou, tak štát bude mať účinnejšie nástroje na to, aby vedel občanom a podnikateľským subjektom na Slovensku garantovať dostatok elektrickej energie," uviedla Saková s tým, že podľa analýz by sa spotreba elektrickej energie v SR mala v roku 2050 zdvojnásobiť. Najhoršie scenáre podľa nej hovoria aj o tom, že by mala byť ešte o 80 % vyššia.

Pripomenula, že rezorty hospodárstva a financií majú pripraviť do konca októbra proces obstarávania i návrh financovania výstavby. Podľa Sakovej je možných viacero variantov financovania, o aké ide, však bližšie nespresnila.

Vládny kabinet na výjazdovom rokovaní v Handlovej odobril zámer výstavby nového jadrového zdroja s inštalovaným výkonom do 1200 megawattov a s využitím existujúcej infraštruktúry v lokalite Jaslovské Bohunice.

Ministerstvá hospodárstva a financií majú do 31. októbra predložiť na rokovanie vlády návrh podmienok výstavby nového jadrového zdroja (5. blok) v lokalite Jaslovské Bohunice, termíny prípravných a realizačných prác, predpokladaný harmonogram výstavby, finančné zabezpečenie výstavby a proces výberu investora a technológie vhodnej na výstavbu nového jadrového zdroja.