Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

V Nemecku sú zmrazené ruské aktíva za takmer 4 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Európska únia chce použiť úrokové platby z ruských aktív na podporu obrany Ukrajiny. Nemecký kancelár Olaf Scholz tento návrh podporil.

Berlín 15. mája (TASR) - V Nemecku sú momentálne zmrazené ruské aktíva v hodnote 3,95 miliardy eur. Vyplýva to z listu ministerstva financií (MF). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Táto suma zahŕňa aktíva firiem a jednotlivcov, na ktorých sa vzťahujú sankcie, ako aj zahraničné aktíva ruskej centrálnej banky. Výsledná suma však kolíše vzhľadom na meniacu sa hodnotu aktív, uviedlo ministerstvo v liste adresovanom Markusovi Herbrandovi, politikovi nemeckej propodnikateľskej Slobodnej demokratickej strany.

V marci 2023 odhadovalo ministerstvo financií hodnotu zmrazených ruských aktív na 5,25 miliardy eur. V liste z 10. mája sa neuvádza presný rozpis ani dôvod poklesu hodnoty aktív.

Európska únia chce použiť úrokové platby z ruských aktív na podporu obrany Ukrajiny. Nemecký kancelár Olaf Scholz tento návrh podporil.

Minister financií Christian Lindner plánuje vytvoriť nový úrad na lepšie vymáhanie sankcií a zintenzívnenie boja proti praniu špinavých peňazí. Diskusie v rámci nemeckej koaličnej vlády sa však na mesiace zastavili.

"Každý odklad príslušných koaličných rokovaní prináša Rusom, ktorí perú špinavé peniaze, len príležitosti na to, aby si udržali svoj majetok v bezpečí," povedal Herbrand.