Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Zníženie podpôr za oneskorenú žiadosť sa v roku 2024 uplatňovať nebudú

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV).

Bratislava/Handlová 15. mája (TASR) - Sankcia - zníženie priamych podpôr (o 1 % za každý aj začatý pracovný deň omeškania) za oneskorené predloženie jednotnej žiadosti sa voči farmárom v tomto roku uplatňovať nebude. Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) o pravidlách predkladania žiadostí a znižovania priamych podpôr, ktorý v stredu na svojom výjazdovom rokovaní v Handlovej schválil vládny kabinet.

"V rámci kampane 2024 bola prvýkrát zavedená podmienka podávania jednotných žiadostí elektronicky cez elektronické služby (www.slovensko.sk), a to aj pre fyzické osoby nepodnikateľov, pričom fyzické osoby nepodnikatelia (približne 8400 žiadateľov) predstavovali v kampani 2023 najväčšie zastúpenie na priame podpory. Výrazné zvýšenie počtu podávania žiadostí malo za následok technické výpadky systému Geopriestorová žiadosť o podporu (GSAA), a teda cieľom návrhu nariadenia vlády je reflektovať na tieto výpadky a modifikovať tak potenciálny dosah na žiadateľa," priblížil agrorezort.

Z uvedených dôvodov Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predkladá návrh nariadenia vlády spočívajúci v tom, že sankcia - zníženie podpôr za oneskorené predloženie jednotnej žiadosti sa v roku 2024 uplatňovať nebude.