Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Kultúra

Drlička:SND vlani hospodárilo s prebytkom, tešilo sa diváckej priazni

Na snímke riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička počas tlačovej konferencie k verejnému odpočtu činnosti a hospodárenia Slovenského národného divadla za rok 2023 v Bratislave 15. mája 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Prvá divadelná scéna uviedla vlani 18 premiér. Do repertoáru Činohry SND pribudlo deväť titulov, medzi nimi napríklad Kocúrkovo, Koncert na želanie, Budete mať luft, Konformista, Deti či Malé ženy.

Bratislava 15. mája (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) v roku 2023 hospodárilo s prebytkom a tešilo sa rekordnej diváckej priazni. Vysoká návštevnosť sa odrazila na tržbách zo vstupného, ktoré boli najvyššie v histórii divadla. Informoval o tom generálny riaditeľ SND Matej Drlička na stredajšom verejnom odpočte činnosti.

Tri súbory vlani odohrali vyše 600 predstavení, ktoré videlo približne 276.000 návštevníkov. Inštitúcii sa podarilo dosiahnuť historicky najvyššie tržby za predstavenia vlastných súborov vo výške viac ako piatich miliónov eur.

Prvá divadelná scéna uviedla vlani 18 premiér. Do repertoáru Činohry SND pribudlo deväť titulov, medzi nimi napríklad Kocúrkovo, Koncert na želanie, Budete mať luft, Konformista, Deti či Malé ženy. Súbor spolu odohral vyše 450 predstavení, ktoré videlo približne 142.000 divákov. "Priemerná návštevnosť dosiahla 89 percent," dodal Drlička. Poznamenal, že činoherný súbor je najaktívnejší z hľadiska zájazdov a teší sa mimoriadnej priazni aj u českého publika a kritickej verejnosti.

Opera SND odpremiérovala tituly Svätopluk, Maria Stuarda, Nabucco a detskú pôvodnú operu Muflón Ancijáš, inšpirovanú knihou Braňa Jobusa. Za veľmi dôležitý projekt, v ktorom chce SND pokračovať, označil Drlička Operné štúdio. To vlani uviedlo inscenáciu Lyrické scény Eugena Onegina. Spolu 105 predstavení v opere navštívilo 63.000 divákov, čo predstavuje priemernú návštevnosť 81 percent.



Balet v roku 2023 ako novinky priniesol Carminu Buranu a Labutie jazero. Divácky obľúbené boli aj projekty Fashion Ballet'23 a Umenie pre život. Na 78 predstavení prišlo 71.000 divákov. Priemerná návštevnosť v Balete SND vlani dosiahla výšku 94 percent.

Drlička medzi úspešné projekty roka 2023 zaradil aj sprievodné podujatia - Veľké divadelné prespávačky, Soboty v divadle, Divadelnú kaviareň a prehliadky historickej budovy SND.

Šéf SND poznamenal, že vedenie divadla tiež pokročilo v prípravách rekonštrukcie historickej budovy a rozbehlo rekonštrukciu Umelecko-dekoračných dielní, ktoré vlani vyrobili 16 scénických aj kostýmových výprav. V roku 2023 SND získalo na účely komplexnej rekonštrukcie budovy dielní finančné prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti SR. Projekt má byť ukončený v decembri 2025, zákazka má hodnotu presahujúcu sedem miliónov eur.

Ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák informoval, že príjmy inštitúcie dosiahli v roku 2023 výšku 32.470.000 eur, z čoho štátny príspevok tvoril sumu 24.160 eur a vlastné príjmy dosiahli sumu 8.310.000 eur. Výdavky SND vlani dosiahli výšku takmer 35 miliónov eur. S použitím finančných rezerv z minulých rokov dosiahlo divadlo vyrovnaný rozpočet s prebytkom 388.000 eur.