Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Magazín

Film Pokiaľ ja žijem čakajú premiéry v Európe aj Južnej Amerike

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Filmová novinka rozpráva o Daliborovi, ktorý po prepustení z väzenia zisťuje, že jeho násilnícky otec má šancu dostať do opatery jeho mladšieho brata.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Pokiaľ ja žijem je názov nového slovenského filmu, ktorý čakajú premiéry v Európe aj Južnej Amerike. Ide o debutovú snímku režiséra Romana Ďuriša o 23-ročnom mladíkovi, ktorý sa rozhodne presadiť ako fakír v cirkuse, aby sa vyrovnal s traumami z minulosti. Dokumentárna snímka bude mať 3. mája svetovú premiéru na festivale DOK.fest Mníchov, premietne ho varšavské Millennium Docs Against Gravity a začiatkom júna festival Al Este v Peru. TASR o tom informovala producentka Simona Bago Móciková.

Filmová novinka rozpráva o Daliborovi, ktorý po prepustení z väzenia zisťuje, že jeho násilnícky otec má šancu dostať do opatery jeho mladšieho brata. Rozhodne sa pomôcť mame so sporom o opatrovníctvo, no aj tu postupne vyplávajú na povrch staré spory a traumy. Bolesť sa rozhodne spracovať originálnym spôsobom - ako fakír v putovnom cirkuse. Ležanie na posteli z klincov či pľuvanie benzínu na horiace fakle však poskytujú len krátkodobý únik.

"Dalibora som spoznal na začiatku pandémie, keď sme s kameramankou Michaelou Hoškovou navštívili malý potulný cirkus," spomína režisér. Na mladom mužovi mu imponovalo jeho správanie. "Zmes láskavosti a detskej naivity v kontraste s predstieranou chlapčenskou drsnosťou. Je úžasné, že napriek všetkým ranám nezatrpkol, ale našiel svoj špecifický spôsob, ako sa s bolesťou vyrovnať," dodal Ďuriš.

Film je slovensko-česko-poľská koprodukcia a podľa producentky vznikal päť rokov. "Pár mesiacov po tom, ako sme na filme začali pracovať, začala pandémia a všetko, vrátane cirkusu, sa zatvorilo. A potom šiel náš protagonista do väzenia," spomína Bago Móciková s tým, že tvorcovia sa rozhodli pokračovať a počas neprítomnosti protagonistu vyvinuli obsahovú a formálnu podobu filmu. Absolvovali tiež medzinárodné workshopy, na ktorých film konzultovali s filmovými profesionálmi.

Snímku Pokiaľ ja žijem uvedie 3. mája vo svetovej premiére najväčší festival dokumentárnych filmov v Nemecku - DOK.fest Mníchov, 11. mája ju uvidia diváci najväčšieho poľského festivalu dokumentárnych filmov Millennium Docs Against Gravity. Začiatkom júna sa bude premietať na festivale Al Este v peruánskej Lime. Do slovenských kín príde na jeseň.