Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Magazín

Festival Starmus sa začal koncertom Jeana-Michela Jarra a Briana Maya

Na snímke americká morská biologička a oceánografička Sylvia Earle počas prvého dňa festivalu Starmus - medzinárodného festivalu vedy, umenia a hudby v Bratislave 13. mája 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Starmus je známy tým, že sa sústreďuje na problematiku vesmíru.

Bratislava 13. mája (TASR) - Koncertom francúzskeho hudobníka Jeana-Michela Jarra s názvom Bridge from the Future sa v nedeľu (12. 5.) začal v Bratislave medzinárodný festival vedy, hudby a umenia Starmus. Spolu s ním na Incheba Expo Open Air ako hosť vystúpil aj gitarista skupiny Queen Brian May, informuje TASR.

Zakladateľ Starmusu a astrofyzik Garik Israelian v pondelok na tlačovej konferencii oznámil, že všetky nasledujúce ročníky festivalu budú mať vyčlenené jeden až dva dni, ktoré budú venované iba podujatiam a panelovým diskusiám o Zemi. Starmus je totiž podľa neho známy tým, že sa sústreďuje na problematiku vesmíru, preto sa chce začať zameriavať aj na situáciu na Zemi a využiť pri tom dosiaľ získané organizačné skúsenosti.

Na festivale sa okrem iných zúčastňuje aj Jane Goodallová, britská biologička, ktorú preslávilo skúmanie šimpanzov v afrických džungliach. Po Jarrovi sa nedávno stala členkou poradnej rady (Advisory Board) festivalu.

Goodallová vo svojom príhovore v Bratislave upozornila, že environmentálne problémy, ktoré planéta Zem zažíva, vrátane otepľovania, sucha, lesných požiarov, topenia ľadovcov či záplav je potrebné riešiť už v súčasnosti, inak je ľudstvo "odsúdené na zánik".

"Klimatická zmena nie je niečo, čo sa môže stať v budúcnosti. Klimatická zmena je tu s nami,"
uviedla primatologička.

V tejto súvislosti poukázala na skutočnosť, že keď sa teplota zvyšovala v takej krajine ako Bangladéš, neupriamila sa na to taká pozornosť, ako keď sa začali otepľovať bohaté a vyspelé krajiny. Na zmiernenie chudoby je podľa nej potrebné zbaviť sa neudržateľných životných štýlov, pretože iba tak je možné zaistiť budúcnosť pre nasledujúce generácie.

Zároveň vyzvala médiá, aby neinformovali iba o tragických udalostiach, ale šírili aj pozitívne správy. "Keď ľudia počúvajú len pochmúrne príbehy, dostávajú sa do depresie," dodala.

Brian May ako spoluzakladateľ Starmusu na tlačovej konferencii vyzdvihol konanie v poradí už siedmeho ročníka festivalu. Cieľom Starmusu bolo podľa neho vždy spájať vedu a umenie.

V spojitosti so slovami Goodallovej pripomenul aj dôležitosť biosféry Zeme, respektíve časti zemského povrchu, ktorá je svojimi podmienkami vhodná pre život.

"Domnievam sa, že všetci sme už prekonali myslenie, že človek je to jediné, na čom na tejto planéte záleží," uviedol May s tým, že je potrebné dbať na každú rastlinu či živý organizmus.