Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Čestné občianstvo mesta Prievidza dostala Marcela Laiferová

Na snímke Marcela Laiferová. Foto: Tablet.TV

Laiferová sa narodila v obci Petrovice pri Bytči.

Prievidza 16. mája (TASR) - Samospráva Prievidze udelila čestné občianstvo mesta Prievidza speváčke Marcele Laiferovej. Na slávnostnom udeľovaní ocenení Tváre mesta vo štvrtok ocenila i ďalšie osobnosti a kolektívy, ktoré sa zaslúžili o rozvoj a dobré meno Prievidze na Slovensku i v zahraničí.

Laiferová sa narodila v obci Petrovice pri Bytči. S regiónom hornej Nitry je spätá prostredníctvom strednej všeobecno-vzdelávacej školy v Prievidzi, dnes gymnáziom, ako i hudobnej školy v Nitrianskom Pravne. Svoje spevácke začiatky absolvovala s kapelou Milana Gallusa. Po svadbe v roku 1964 odišla do Bratislavy študovať na lekársku fakultu a po jej ukončení sa začala jej profesionálna kariéra. V roku 1970 vystúpila na festivale Bratislavská lýra s piesňou Slová a získala zlatú Bratislavskú lýru. Po tomto vystúpení sa jej účinkovanie na domácich, ale i zahraničných pódiách rozbehlo a trvá dodnes. Čestné občianstvo jej samospráva udelila za propagáciu a šírenie dobrého mena mesta.

Laureátmi Ceny mesta Prievidza sa stal Dobrovoľný hasičský zbor Veľká Lehôtka pri príležitosti 100. výročia jeho založenia, Stredná odborná škola obchodu a služieb, ktorá si pripomenula 105. výročie jej vzniku, Slovenský skauting, 14. zbor Prievidza pri príležitosti 100. výročia založenia a zakladateľka Detského folklórneho súboru Malý Vtáčnik Elvíra Eliška Hrbíková za dlhoročnú kultúrno-osvetovú prácu v prospech mesta a okresu a za zachovávanie, propagáciu a popularizáciu slovenského folklóru.

Cenu mesta im memoriam udelila samospráva pracovníkovi niekdajšieho Okresného osvetového strediska Marekovi Slukovi, nestorovi slovenskej geografie Jozefovi Martinkovi a autorovi diela o prievidzskom nárečí Pavlovi Lančaričovi.

Mestské ocenenie Prievidzský anjel si na podujatí prevzali Detská ľudová hudba súboru Malý Vtáčnik, Detský folklórny súbor Malý Vtáčnik, Centrum voľného času Prievidza, Vladimíra Teslíková, Magdaléna Tomášiková, Jaroslav Franc, Silvia Bošnovičová, Stanislav Šidlo, Marta Šnircová, Agnesa Lihocká, Juraj Bátora a Alena Ondrejmišková.