Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

M. Sabo: K čeľustnému ortopédovi deti nepotrebujú výmenný lístok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Najčastejšou diagnózou u slovenských detí je tzv. predhryz. Vo veku osem až deväť rokov dokážeme túto odchýlku korigovať pomocou snímateľného strojčeka, priblížil.

Bratislava 11. mája (TASR) - Na konzultáciu u čeľustného ortopéda deti nepotrebujú výmenný lístok. Rodičia môžu k nemu s dieťaťom prísť aj bez odporúčania. Pripomenul to prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti (SOS) Marián Sabo. Upozornil pritom na dôležitosť absolvovania preventívnych prehliadok pri deťoch.

"Najčastejšou diagnózou u slovenských detí je tzv. predhryz. Vo veku osem až deväť rokov dokážeme túto odchýlku korigovať pomocou snímateľného strojčeka," priblížil. Poukázal na to, že v puberte alebo v dospelosti trvá liečba dlhšie a je nákladnejšia.

Sabo apeloval na rodičov, aby s deťmi chodili k čeľustným ortopédom. Viacerí budú podľa jeho slov počas stredajšieho (15. 5.) Svetového dňa rovných zubov poskytovať deťom aj dospelým konzultácie zdarma. Ich zoznam možno nájsť na webe www.viacnezstrojcek.sk. "Minulý rok sme bezplatne vyšetrili viac ako 1000 pacientov na celom Slovensku. Ukázalo sa, že viac ako polovica z nich potrebuje strojček zo zdravotných dôvodov," dodal Sabo.