Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Pavel: Útok na Fica ukazuje, kam môže viesť prehlbovanie agresivity

Na snímke český prezident Petr Pavel. Foto: TASR- Jakub Kotian

Robertovi Ficovi prajem, aby z tohto incidentu vyšiel bez následkov, napísal Pavel.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 15. mája (TASR) - Útok na slovenského premiéra Roberta Fica by mal byť podľa českého prezidenta Petra Pavla varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti. Napísal to v reakcii na aktuálne udalosti na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Útok na Roberta Fica je jednoznačne odsúdeniahodný, nech už bol motivovaný čímkoľvek. Mal by byť pre nás varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie nevraživosti a agresivity v spoločnosti. Robertovi Ficovi prajem, aby z tohto incidentu vyšiel bez následkov," napísal Pavel.

K útoku sa vyjadrila aj predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová. "Akákoľvek forma politicky motivovaného násilia je absolútne neprijateľná," napísala na sieti X. Ficovi zaželala skoré uzdravenie bez trvalých následkov.

Podľa slov predsedu Senátu Miloša Vystrčila je správa o útoku na Fica desivá. "V myšlienkach som so Slovenskom a prajem mnoho síl," napísal.

Situáciu vo vzťahu k útoku na predsedu slovenskej vlády sleduje aj česká polícia. "Vyhodnocujeme prípadné riziká a tým prispôsobujeme všetky opatrenia vo vzťahu k našim chráneným osobám aj objektom," uviedla a dodala, že konkrétne opatrenia komentovať nebude. Hovorca Policajného prezídia ČR Ondřej Moravčík neskôr vo vysielaní stanice ČT24 spresnil, že polícia v tejto chvíli nemá informácie o tom, že by podobné nebezpečenstvo hrozilo aj v Česku.

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Priestor pred Domom kultúry v Handlovej, kde sa zasadnutie vlády konalo, evakuovali.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)