Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Radíme: Nedostatok pohybu sa výrazne podpisuje pod predčasné úmrtia

Na snímke ľudia počas prechádzky v prírode. Foto: TASR František Iván

O pohybe sa v súvislosti s fyzickým zdravím rozpráva často, menej známy je jeho pozitívny vplyv na psychiku človeka. Pohyb je totiž skvelým pomocníkom proti stresu.

Bánovce nad Bebravou 15. mája (TASR) - Nedostatok telesného pohybu sa výraznou mierou podpisuje pod predčasné úmrtia a rôzne telesné i duševné choroby a poruchy. Upozornila na to vedúca fyzioterapeutka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Libuša Klamárová.

"Ľudia stále viac skĺzavajú k sedavému životnému štýlu. Mnoho času trávime pri počítači alebo televízii. Príliš dlhé sedenie však môže negatívne ovplyvniť zdravie a dlhovekosť človeka," uviedla Klamárová.

Fyzická aktivita by sa podľa nej mala stať súčasťou každodenného života, pretože pohyb podporuje krvný obeh, hladinu cukru, zlepšuje spánok, zabezpečuje zdravý rast a vývoj u mladých ľudí.

O pohybe sa v súvislosti s fyzickým zdravím rozpráva často, menej známy je jeho pozitívny vplyv na psychiku človeka. Pohyb je totiž skvelým pomocníkom proti stresu. "Keď je človek v strese, svaly na tvári, krku a ramenách môžu byť napäté, čo spôsobuje bolesti chrbta alebo hlavy. Pociťujeme vtedy tlak na hrudi či búšenie srdca, ale ničím neobvyklým nie je ani nespavosť, pálenie záhy, bolesti žalúdka, hnačka alebo časté močenie. Prirodzenou a veľmi účinnou liečbou úzkosti a depresie je práve pohyb," ozrejmila odborníčka.

Klamárová zdôraznila, že akýkoľvek pohyb je lepší ako žiadny. "Aj obyčajná chôdza je prospešná a zvládnuteľná pre takmer všetky vekové kategórie. Namiesto výťahu choďte po schodoch, čas strávený s rodinou venujte napríklad turistike, vhodné je tiež bicyklovanie, plávanie. Pravidelná fyzická aktivita bude vítaným povzbudením vašej nálady, ale aj stavu celého organizmu," odporučila fyzioterapeutka.