Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 17. mája 2024 - 5.45 h.

Bratislava – Zdravotný stav premiéra Roberta Fica po stredajšom útoku je naďalej veľmi vážny. Uviedol to zvolený prezident Peter Pellegrini po návšteve predsedu vlády v banskobystrickej nemocnici. Nakrátko spolu podľa jeho slov komunikovali.

Bratislava - Premiérovi Robertovi Ficovi vyjadrilo solidaritu viac ako 200 lídrov krajín z celého sveta a zároveň významných medzinárodných organizácií. Ďalšie reakcie neustále pribúdajú.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová spoločne so svojím nástupcom Petrom Pellegrinim pozvú do Prezidentského paláca lídrov všetkých parlamentných politických strán. Cieľom je upokojiť situáciu a odmietnuť násilie. Vyzývajú tiež všetky politické strany, aby načas prerušili alebo výrazne utlmili kampaň pred blížiacimi sa eurovoľbami. Viaceré koaličné aj opozičné strany už potvrdili, že tak aj urobia.

Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave 16. mája 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Včera mimoriadne zasadala Bezpečnostná rada aj vláda, na ktorej sa vyhodnocovala aktuálna bezpečnostná situácia. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok avizoval, že všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu. Polícia potvrdila, že dohliada na bezpečnosť všetkých poslancov parlamentu, monitoring bol zvýšený napríklad aj v okolí televízií a denníkov.

- Útočníka polícia obvinila z pokusu o úkladnú vraždu. Pracuje sa iba s verziou, že išlo o politicky motivovaný akt. Podozrivý nie je členom žiadnej radikalizovanej politickej skupiny, ide o osamelého vlka. Na ďalšie informácie je uvalené embargo Generálnou prokuratúrou SR.

- Policajný prezident Ľubomír Solák upozornil, že po atentáte narástol podiel hybridných hrozieb vo virtuálnom priestore. Polícia preveruje desiatky podozrivých, ktorí na sociálnych sieťach útok schvaľovali. Registruje aj vyhrážky členom vlády a iným politickým špičkám.

- Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby spustil kontrolu týkajúcu sa zásahu policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií. Inšpekcia koná aj v prípade únikov informácií z polície o prípade.



Bratislava - Členovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov. Povedal to minister obrany a vicepremiér Robert Kaliňák po včerajšom rokovaní vlády a Bezpečnostnej rady SR.



Nitra - Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík podal trestné oznámenie na polícii. Dôvodom sú vyhrážky zastrelením. Becík je zároveň poslancom Národnej rady SR a lídrom kandidátky strany Hlas-SD do eurovolieb.



Fiľakovo - Do novovybudovanej výrobnej priemyselnej haly v areáli bývalého Kovosmaltu vo Fiľakove mieri nový investor. Spoločnosť Patack Motors tam bude sériovo vyrábať štýlový mestský automobil v dizajne 30. rokov.



Bratislava - Turecká letecká spoločnosť Pegasus Airlines spustila pravidelnú priamu leteckú linku z Bratislavy do Istanbulu. Od zajtra pribudne aj pravidelná linka do tureckej Antalye.



Varšava - Poľský premiér Donald Tusk včera informoval, že po stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica dostal vyhrážky smrťou aj on.

Na sníke Donald Tusk.
Foto: TASR/AP


Brusel - Belgický premiér Alexander De Croo podal sťažnosť na rozhlasového moderátora, ktorý poslucháčov vyzýval na jeho "odstránenie". Moderátor, ktorého vyšetruje polícia, sa tak vyjadril v súvislosti so stredajším atentátom na slovenského premiéra Roberta Fica.



Budapešť - Po vlaňajších parlamentných voľbách sa Slovensko vydalo na cestu presadzovania mieru, čo znamenalo pre Maďarsko veľkú pomoc. Stredajším atentátom na predsedu vlády SR Roberta Fica však bol tento proces pozastavený a Maďarsko zostalo v snahách o mier osamotené. Upozornil na to maďarský premiér Viktor Orbán.



Brusel - Európska komisia vyzvala najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na slovenského premiéra Roberta Fica.



Brusel - Pätnásť členských krajín Európskej únie požaduje ďalšie sprísnenie azylovej politiky bloku, aby sa uľahčilo premiestňovanie migrantov bez dokladov do tretích krajín.



Atény - Grécko navrhlo vytvorenie celoeurópskeho systému protivzdušnej obrany.



Brusel - Európska únia začala formálne konanie voči sociálnym sieťam Facebook a Instagram pre podozrenie, že tieto platformy vyvolávajú u detí návykové správanie.



Washington — Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi schválila návrh zákona, ktorý má umožniť dodávku munície pre izraelskú armádu zablokovanú prezidentom Joeom Bidenom.



Praha - V reakcii na stredajší atentát na slovenského premiéra Roberta Fica česká polícia sprísňuje bezpečnostné opatrenia na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji, a to najmä v Ostrave, kde hrá aj slovenský tím.