Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

McDavid inkasoval tvrdý krosček na bradu od Soucyho

Kapitán hokejistov Edmontonu Oilers Connor McDavid v zápase play off NHL v nedeľu 12. mája 2024. Foto: TASR/AP

Analytik kanadského portálu TSN Craig Button uviedol, že za nešetrný zákrok musí prísť dodatočná suspendácia pre obrancu Canucks.

New York 13. mája (TASR) - Americký hokejista Brock Boeser sa dvoma gólmi a asistenciou podieľal v zámorskej NHL na víťazstve Vancouveru na ľade Edmontonu (4:3). Canucks sa ujali vedenia 2:1 na zápasy v semifinálovej sérii play off Západnej konferencie. Boeser predĺžil svoju bodovú sériu na štyri stretnutia. Záver duelu priniesol nepríjemný krosček Carsona Soucyho do tváre kapitána Oilers Connora McDavida. Analytik kanadského portálu TSN Craig Button uviedol, že za nešetrný zákrok musí prísť dodatočná suspendácia pre obrancu Canucks.

Boeser zaznamenal všetky body v úvodnej časti hry, v ktorej vyťažili hostia tri presné zásahy z 11 striel. Súpera v stretnutí vyškolili z efektivity, keď celkovo vyslali na bránku domácich iba 18 pokusov. "Olejári" raz viedli, dvakrát sa dostali na rozdiel gólu, no brankár Arturs Šilovs zlikvidoval 42 zo 45 striel domácich a bol prvou hviezdou zápasu. Bodovú sériu si natiahol nemecký útočník Leon Draisaitl, ktorý bodoval v každom z doterajších ôsmich duelov play off. Jeho presný zásah však nič nezmenil na prehre Edmontonu. Dvadsaťosemročný center počas bodovej série strelil sedem gólov a pridal 11 asistencií, čo z neho robí najproduktívnejšieho hráča vyraďovacej časti. Za Draisaitlom zaostáva jeho spoluhráč McDavid so 17 bodmi (2+15), kapitán "olejárov" však v noci na pondelok nebodoval prvýkrát v tohtoročnom play off. Dominanciu hráčov Oilers v individuálnych štatistikách podčiarkol obranca Evan Bouchard, ktorý predĺžil bodovú sériu na šesť zápasov (3+3) a s 13 bodmi je tretí v produktivite vyraďovačky. Švédsky zadák Mattias Ekholm otvoril skóre stretnutia proti Canucks a stal sa druhým obrancom v histórii organizácie Edmontonu, ktorý skóroval v troch stretnutiach play off za sebou. Pred ním sa to podarilo legendárnemu Kanaďanovi Paulovi Coffeymu.

Záver stretnutia priniesol nepríjemný moment pre McDavida. Kapitán Edmontonu sa ocitol v konfrontácii s hosťujúcim obrancom Carsonom Soucym. McDavid najskôr reagoval na poštuchnutie seknutím Soucyho, ktorý mu to opätoval. Ako tretí však odzadu prišiel ruský obranca Nikita Zadorov, ktorý uštedril McDavidovi krosček na chrbát a po ňom kanadský center padal smerom dopredu. Tam už však s náprahom prišiel krosček od Soucyho, ktorý zasiahol McDavida priamo na bradu. Podľa známeho analytika kanadského portálu TSN Craiga Buttona musí prísť za nešetrný zákrok dodatočná suspendácia. "Toto musí byť trest. Je to na konci zápasu, krosček priamo do hlavy McDavida. Áno, dostal krosček do chrbta od Zadorova, ale toto je presne zákrok, za ktorý Oddelenie hráčskej bezpečnosti NHL musí suspendovať Soucyho. Ak to neurobí, bude to zlyhanie spravodlivosti," povedal Button v rozbore zákroku pre TSN. Hlavní rozhodcovia udelili obrancovi Canucks po záverečnej siréne iba dvojminútový trest.

Floridu delí na východe od postupu do konferenčného finále jediné víťazstvo. "Panteri" dokázali otočiť na ľade Bostonu z 0:2 na 3:2 a dostali sa do pozície, v ktorej ani raz v minulosti nezlyhali. Panthers doviedli do zdarného konca všetky tri série, v ktorých viedli 3:1 na zápasy. Naopak, organizácia Bostonu nedokázala z 1:3 otočiť vývoj série ani raz z 25 pokusov. V tretej časti hry síce prišli Panthers o svojho najproduktívnejšieho hráča základnej časti Sama Reinharta, no jeho stav po zásahu pukom by nemal ovplyvniť štart 28-ročného Kanaďana v štvrtom stretnutí.