Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

TRETIA VÝHRA NA MS: Slováci zvíťazili nad Poľskom 4:0, Hlavaj s nulou

Slovenský hokejista Lukáš Cingel (vpravo) strieľa úvodný gól poľskému brankárovi Tomášovi Fučíkovi počas zápasu základnej B-skupiny Slovensko - Poľsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave 15. mája 2024. Foto: TASR/AP

Brankár Samuel Hlavaj zaznamenal 20 úspešných zákrokov a dosiahol čisté konto.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ostrava 15. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti zvíťazili v stredajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Poľskom 4:0. Vo svojom štvrtom zápase na šampionáte si pripísali tretí triumf a v tabuľke majú osem bodov. Brankár Samuel Hlavaj zaznamenal 20 úspešných zákrokov a dosiahol čisté konto.

Mužstvo trénera Craiga Ramsayho o výsledku rozhodlo už v prvej časti, keď sa gólovo presadili Lukáš Cingel a kapitán Tomáš Tatar. V tretej tretine počas dvanástich sekúnd skóroval aj Peter Cehlárik a druhý presný zásah v stretnutí pridal Cingel. Nováčik elitnej kategórie z Poľska neuspel ani vo štvrtom stretnutí na turnaji, bodoval len proti Lotyšsku (4:5 pp).

Slovákov čakajú dva dni voľna a svoj piaty zápas na šampionáte odohrajú v sobotu o 20.20 h proti Francúzsku, Poľsko nastúpi v rovnakom čase v piatok proti USA.
Na snímke sprava slovenský útočník Tomáš Tatar strieľa gól na 2:0 a vľavo prekonaný poľský brankár Tomáš Fučík počas zápasu základnej B-skupiny Slovensko - Poľsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave 15. mája 2024.
Foto: TASR - Michal Runák


B-skupina:

SLOVENSKO – Poľsko 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)

Góly
: 3. Cingel (Tatar, Koch), 12. Tatar (Nemec, Hudáček), 58. Cehlárik (Slafkovský), 58. Cingel (Koch, Tatar). Rozhodcovia: Hribik (ČR), Pearce (Kan.) – N. Briganti (USA), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 9109 divákov.

SLOVENSKO: Hlavaj - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Koch, Golian, Gajdoš - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - Hudáček, Cingel, Tatar - Kelemen, Pospíšil, Regenda - Faško-Rudáš, Sukeľ, Kudrna

Poľsko: Fučík (52. Zabolotny) - Kolusz, Wanacki, Kruczek, Wajda, Bryk, Gorny, Kacper Macias, Dronia - Fraszko, Pasiut, Wronka - Krzysztof Macias, Dziubinski, Urbanowicz - Walega, Pas, Zygmunt - Michalski, Komorski, Krežolek


Na snímke sprava slovenský útočník Pavol Regenda a poľský brankár Tomáš Fučík počas zápasu základnej B-skupiny Slovensko - Poľsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave 15. mája 2024.
Foto: TASR - Michal Runák


Slováci boli od úvodu aktívnejší a Cehlárik mohol už v prvej minúte prekonať Fučíka. Prvý gól stretnutia padol po 123 sekundách, Koch nahodil puk na bránu, Tatar ešte nedokázal zakončiť, ale Cingel využil odkrytú bránu - 1:0. Slovenskí reprezentanti si vypracovali aj ďalšie šance, najbližšie k zvýšeniu vedenia bol v 8. minúte Tatar, ktorý sa dostal do samostatného úniku, no ani na dvakrát nedostal puk do siete. V polovici prvej časti neuspel medzi kruhmi ani Pospíšil. V 12. minúte našiel Nemec presnou prihrávkou Tatara a kapitán tímu tečoval puk presne do pravého horného rohu bránky. Poliaci sa len ťažko presadzovali cez stredné pásmo a väčšinou ohrozovali Hlavaja z väčšej vzdialenosti. V závere prvej časti mohol Pospíšil počas presilovej hry upraviť na 3:0, ale Fučík podržal svoj tím.

V úvode prostredného dejstva sa dostali k šanci Poliaci. Walega sa uvoľnil pred Hlavajom, ktorý však zneškodnil jeho strelu. Na druhej strane Nemec vysunul do úniku Tatara, ale jeho bekhendové zakončenie skončilo len na betónoch poľského brankára. Dalšie minúty nepriniesli veľa vzruchu. V 37. minúte zahrozil Kelemen počas oslabenia. Krátko na to prekazil Nemec prečíslenie súpera. Poliaci mohli znížiť v závere počas početnej výhody, ale Hlavaj bol naďalej stopercentný.

Už po 40 sekundách tretej časti urobil chybu Pospíšil, Fraszko však jeho zaváhanie nevyužil. Poliaci potom nevyužili ani tretiu presilovku a po nej Hlavaj vychytal Pasiuta. Na slovenskej strane sa opäť pripomenul Tatar, no Fučík držal svoje mužstvo naďalej v hre. V 52. minúte sa však poľský brankár zranil pri jednom zo zákrokov a nahradil ho Zabolotny. O chvíľu na to mohol inkasovať, ale Grmanova strela skončila len na žŕdke. Slováci si poistili triumf necelé tri minúty pred sirénou, keď sa počas 12 sekúnd presadili Cehlárik a druhýkrát v stretnutí aj Cingel.

hlasy aktérov (TV JOJ):

Peter Cehlárik, útočník SR, v zápase gól:
"Mali sme výborný vstup do zápasu. V druhej tretine si im však dovolili nejaké šance. V tretej sme sa vrátili k svojmu výkonu a uzavreli to. Ich brankár bol výborný, ale musíme sa viac tlačiť do bránky. Podľa mňa môžeme hrať ešte oveľa lepšie."


Slovenský hokejista Lukáš Cingel (vpravo) strieľa úvodný gól poľskému brankárovi Tomášovi Fučíkovi počas zápasu základnej B-skupiny Slovensko - Poľsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave 15. mája 2024.
Foto: TASR/AP


hlasy aktérov (TASR a TV JOJ):

Andrej Kudrna, útočník SR: "Vedeli sme že náš čaká ťažký zápasom na turnaji nie je ľahký súpera. Prvá tretina bola dobrá, druhá nám veľmi nevyšla tretou sme už kontrolovali. Výsledok 4:0 je pekný."

Michal Ivan, obranca SR: "Bol to zvláštny zápas. Vytrápili sme sa v koncovke, nepadalo nám to, ale bolo to jasne v našich rukách okrem druhej tretiny. Ale niečo sme si po nej povedali, tie veci sa už nemôžu opakovať. S USA sme mali ťažký zápas, možno sa prejavila aj únava."

Martin Fehérváry, obranca SR: "Začali sme dobre, potom sme išli klasicky na Slovákov, že sme si skomplikovali a chceli sme vyrobiť drámu. Ale našťastie sa nám to nepodarilo. Najpodstatnejšie je, že sme zvíťazili."

Peter Cehlárik, útočník SR, v zápase gól: "Mali sme výborný vstup do zápasu. V druhej tretine sme im však dovolili nejaké šance. V tretej sme sa vrátili k svojmu výkonu a uzavreli to. Ich brankár bol výborný, ale musíme sa viac tlačiť do bránky. Podľa mňa môžeme hrať ešte oveľa lepšie."

Samuel Hlavaj, brankár SR: "Bol to ťažký zápas. Vedeli sme, že sme lepší. Prvú tretinu sme mali výbornú, ale v druhej sme poľavili. Nula poteší, oni nemali veľa šancí a musel som byť stopercentne pripravený na každú strelu."

Pavol Regenda, útočník SR: "Zahrali sme to, čo sme mali. Ja som urobil zbytočné vylúčenia, ale brankár nás podržal a tatarova formácia potiahla. Je ťažko udržať výkon proti ľahšiemu súperovi, no nepustili sme ich do žiadnej šance. Sme radi za víťazstvo."

Lukáš Cingel, v zápase dva góly: "Som rád, že som pomohol tímu. Okrem druhej tretiny, v ktorej sme to zbytočne prekombinovali, sme si išli za víťazstvom. Podržal nás aj Samo v bránke."

Tomáš Tatar, kapitán SR, v stretnutí 1+2: "Dôležité a vybojované víťazstvo. Treba aj pochváliť súpera, hrali dobre a dlho bol stav 2:0. Nakoniec sme to však zvládli. Toto sú povinné jazdy, keď chceme postúpiť dalej. Každý tím hrá nepríjemný hokej, bolo to možno viac vydreté, ale 4:0 hovorí za všetko."


ďalší program SR v B-skupine /časy sú v SELČ/:

sobota 18. mája: 20.20 Francúzsko – SLOVENSKO

nedeľa 19. mája: 20.20 SLOVENSKO – Lotyšsko

utorok 21. mája: 20.20 Švédsko – SLOVENSKO



tabuľka B-skupiny:

1. Švédsko 3 3 0 0 0 16:4 9

2. SLOVENSKO 4 2 1 0 1 19:12 8

3. Lotyšsko 4 1 2 0 1 11:14 7

4. Nemecko 4 2 0 0 2 16:17 6

--------------------------------

5. USA 3 1 0 1 1 12:11 4

6. Francúzsko 3 1 0 1 1 7:8 4

7. Kazachstan 3 1 0 0 2 5:9 3

--------------------------------

8. Poľsko 4 0 0 1 3 7:18 1



/zápasy, víťazstvá, víťazstvá v nadstavbe, prehry v nadstavbe, prehry, skóre, body/