Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Trnavský kraj

Trnavský kraj pripravuje investície do školstva či cyklotrás

Na snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Schválené sú tiež viaceré projekty na debarierizáciu devätnástich stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je TTSK.

Trnava 16. mája (TASR) - Trnavský samosprávny kraj (TTSK) pripravuje viaceré rozvojové zámery. Podľa predsedu TTSK Jozefa Viskupiča sa kraju darí zlepšovať finančné zdravie, čo samospráve umožňuje realizovať pripravované projekty.

Ako predseda TTSK pripomenul, k 31. marcu predstavovala výška zadlženosti kraja 28,74 percenta. "Tým sme sa dostali pod hranicu 30 percent. Postupným znižovaním dlhu a dobrým hospodárením otvárame možnosti na nové investície a modernizácie v kraji. Projekty máme pripravené, pri veľkej väčšine z nich čakáme na schválenie finančných príspevkov z európskych zdrojov," skonštatoval Viskupič.

Podľa jeho slov je aktuálne v procese hodnotenia modernizácia ťahu z Horných Orešian po začiatok Smoleníc, budovanie nabíjacej infraštruktúry pre elektromobily alebo zníženie energetickej náročnosti budov Spojenej školy Gyulu Szabóa v Dunajskej Strede. "Schválený je projekt budovania úseku Vážskej cyklomagistrály od obce Zavar po automobilku Stellantis vrátane cyklolávky ponad diaľnicu D1. S jeho realizáciou sa začne v najbližších mesiacoch," pripomenul Úrad TTSK.

Schválené sú tiež viaceré projekty na debarierizáciu devätnástich stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je TTSK. "Rovnako je schválené aj vybudovanie zariadenia podporovaného bývania s kompletne bezbariérovými bytovými jednotkami pre klientov Domova sociálnych služieb v Medveďove," doplnil Úrad TTSK.