Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

JAR žiada o mimoriadne opatrenia na zastavenie izraelskej operácie

Policajti v sledujú, ako sa demonštranti zhromaždili na Fullerton Avenue, zatiaľ čo posádky rozoberali propalestínsky tábor. Foto: TASR-AP

Ide už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR. Tá sa ešte koncom decembra obrátila na MSD so žalobou, v ktorej obvinila Izrael v súvislosti s Gazou z páchania genocídy.

16. mája (TASR) - Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla "nové a hrozné štádium". Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení na zastavenie izraelskej vojenskej operácie v meste Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Ide už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR. Tá sa ešte koncom decembra obrátila na MSD so žalobou, v ktorej obvinila Izrael v súvislosti s Gazou z páchania genocídy.

MSD následne v januári vydal predbežné opatrenia, ktorými Izraelu nariadil urobiť všetko na zabránenie smrti Palestínčanov a ničeniu v Gaze. Žiadosti JAR, aby nariadil zastavanie vojenských operácií, však nevyhovel. Vo februári následne MSD zamietol aj ďalšiu žiadosť JAR o naliehavé opatrenia na ochranu mesta Rafah. Zdôraznil však pritom, že Izrael musí dodržiavať predošlé nariadenia zamerané aj na zlepšenie humanitárnej situácie.

Izrael páchanie genocídy v Gaze dôrazne popiera s tým, že cieli len na militantov Hamasu a robí všetko, čo môže, aby ušetril civilistov. Vyhnúť sa civilným obetiam je podľa neho náročné, pretože taktikou Hamasu je ukrývať ozbrojencov v civilných oblastiach.

JAR však teraz tvrdí, že Izrael svojou vojenskou operáciou už dávno prekročil rámec oprávnenej sebaobrany. Predchádzajúce príkazy MSD zároveň JAR označila za nedostatočné na riešenie "brutálneho vojenského útoku na jediné zostávajúce útočisko pre obyvateľov Gazy". Izrael sa má na pôde MSD k najnovším obvineniam vyjadriť v piatok.

Vládnuca strana JAR, Africký národný kongres, dlhodobo prirovnáva politiku Izraela v Gaze aj okupovanom Predjordánsku k svojej vlastnej histórii, konkrétne k apartheidu a nadvláde belochov, ktorý sa skončil v roku 1994.

Egypt v nedeľu oznámil, že sa k najnovšej žalobe JAR proti Izraelu na pôde MSD plánuje pridať. Tamojší rezort diplomacie označil izraelské vojenské akcie v Gaze za "hrubé porušenie medzinárodného aj humanitárneho práva".