Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Nemecká obec Grünheide schválila rozšírenie závodu Tesly

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tesla sa tieto výhrady snažila rozptýliť, pričom okrem iného tvrdila, že spotreba vody v závode bude nižšia, ako je priemer v odvetví.

Berlín 16. mája (TASR) - Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla. Za návrh hlasovala vo štvrtok väčšina poslancov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Americký výrobca elektromobilov chce vo svojom areáli v obci s 9200 obyvateľmi vybudovať nákladnú stanicu a skladové priestory. Projekt bol dlho vnímaný kontroverzne, čiastočne vzhľadom na nutnosť výrubu lesa a obavy z environmentálnych rizík.

Tesla sa tieto výhrady snažila rozptýliť, pričom okrem iného tvrdila, že spotreba vody v závode bude nižšia, ako je priemer v odvetví. Po rozsiahlej kritike projekt upravila tak, aby bolo potrebné vyrúbať menej lesa, než pôvodne plánovala. Zástancovia rozšírenia poukazovali najmä na plánovanú nákladnú stanicu, ktorá podľa nich poskytne obyvateľom významné úľavy vzhľadom na zníženie dopytu po kamiónovej preprave.