Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú AI

Na archívnej snímke ukrajinský dôstojník pozoruje streľbu. Foto: TASR/AP

Texty, ktoré bude Viktoria čítať, budú pripravovať ľudia - zamestnanci ministerstva.

Kyjev 1. mája (TASR) - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v stredu predstavilo svoju novú hovorkyňu, ktorá bola vytvorená pomocou umelej inteligencie (AI). Hovorkyňa menom Viktoria ŠI má za úlohu sprostredkúvať v mene rezortu diplomacie informácie o konzulárnych službách. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Viktoria ŠI bola vytvorená podľa reálneho človeka - ukrajinskej speváčky a influencerky známej pod pseudonymom Rozali Nombre, ktorá súhlasila, že poslúži ako prototyp pre novú hovorkyňu. Na tento účel projektový tím nasnímal speváčkin zovňajšok a zdigitalizoval ho.

Vo svojej prezentácii Viktoria uviedla, že jej meno symbolizuje hlavný cieľ Ukrajiny - víťazstvo vo vojne s Ruskom. Jej "priezvisko" ŠI je zasa odvolávkou na skratku AI v ukrajinčine.

Texty, ktoré bude Viktoria čítať, budú pripravovať ľudia - zamestnanci ministerstva. "Umelá inteligencia nám pomáha vytvárať len vizuálnu časť," uviedla Viktoria, keď sa predstavovala verejnosti.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí súčasne ubezpečilo, že prijalo opatrenia na zamedzenie šírenia nepravdivých vyhlásení, a to vo forme QR kódu určeného na preukázanie pravosti videí.

Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil za hlavnú výhodu takéhoto využitia AI úsporu času a zdrojov rezortu diplomacie. Dodal, že vytvorenie digitálnej hovorkyne je súčasťou širšej stratégie systematického zavádzania pokročilých technológií s využitím umelej inteligencie na ukrajinskom ministerstve zahraničných vecí.