Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Banskobystrický kraj

Detva predáva budovu rozostavaného okresného úradu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Verejnú obchodnú súťaž na predaj tejto budovy vyhlásili pod Poľanou 13. mája.

Detva 21. mája (TASR) - Mesto Detva v súčasnosti predáva budovu rozostavaného okresného úradu. TASR o tom v utorok informoval detviansky hovorca Milan Suja. Minimálna celková kúpna cena, ktorú samospráva požaduje, je 999.999 eur.

Verejnú obchodnú súťaž na predaj tejto budovy vyhlásili pod Poľanou 13. mája. Záujemcovia môžu svoje návrhy posielať do 30. júna. Kritéria na vyhodnotenie najvýhodnejšieho návrhu sú napríklad najvyššia kúpna cena či najskorší termín uskutočnenia projektu. Potom posúdia všetky predložené architektonické štúdie z hľadiska verejného záujmu a prínosu navrhovaného riešenia pre danú lokalitu a mesto. Najvýhodnejší návrh vyhodnotí komisia. Tvoriť ju budú poslanci mestskej rady, architekt mesta, právnik mesta, vedúca oddelenia správy majetku a prednostka.

Detvianski mestskí poslanci schválili vyhlásenie súťaže na predaj budovy na svojom aprílovom rokovaní. Primátor mesta Branislav Baran v apríli TASR povedal, že mesto má záujemcov o kúpu budovy. Samospráva totiž podľa neho v súčasnosti nemá financie na to, aby tento majetok obnovila a ani si naň nebude brať úver. Statický posudok budovy v minulosti vyšiel kladne. Znamená to, že budova je vhodná na dostavanie alebo prestavbu v súčasnej podobe. Dá sa prerobiť aj na byty, čo bola pre mesto smerodajná informácia.

Budova stojí na začiatku Detvy od konca deväťdesiatych rokov minulého storočia. V minulosti ju vlastnilo Ministerstvo vnútra SR a mesto nemalo možnosť túto stavbu riešiť. V roku 2023 podpísali darovaciu zmluvu, ktorou budova prešla do vlastníctva mesta.