Ekonomika

Google investuje 1 miliardu eur do fínskeho dátového centra

TASR, 20. mája 2024 14:28

Veľa dátových centier sa nachádza v severských krajinách. Prilákali ich tam chladnejšia klíma, dostupné zdroje obnoviteľnej energie aj daňové úľavy.

Ilustračná snímka. Foto: TASR
Helsinki 20. mája (TASR) - Internetový vyhľadávač Google, ktorý vlastní americká spoločnosť Alphabet, investuje 1 miliardu eur do rozšírenia svojho dátového centra vo Fínsku. Cieľom je podporiť rast svojho podnikania v oblasti umelej inteligencie (AI) v Európe. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Veľa dátových centier sa nachádza v severských krajinách. Prilákali ich tam chladnejšia klíma, dostupné zdroje obnoviteľnej energie aj daňové úľavy.

Susedia Fínska, Švédsko a Nórsko, sú však čoraz kritickejší voči ich hosťovaniu. Niektorí odborníci tvrdia, že severské krajiny by mali využívať svoju obnoviteľnú energiu na produkty, ako je výroba tzv. zelenej ocele, ktorá by im mohla priniesť vyššiu nadhodnotu.

Kapacita veternej energie vo Fínsku sa však v uplynulých rokoch zvýšila tak rýchlo, že počas veterných dní ceny klesli do záporných hodnôt, ukazujú štatistiky z priemyslu. Konkrétne, len v roku 2022 stúpla o 75 % na 5677 megawattov. Fínsko má tak stále k dispozícii dostatok obnoviteľnej energie aj pre dátové centrá. Google získava veternú energiu v krajine na základe dlhodobých zmlúv.

Analytici sa domnievajú, že spotreba energie v dátových centrách sa výrazne zvýši v dôsledku rýchleho rastu využívania AI. Aj Google uviedol umelú inteligenciu ako jeden z dôvodov svojho investičného rozhodnutia, spolu s dátovým centrom Hamina vo Fínsku, ktoré funguje na 97 % z obnoviteľných zdrojov.

"Teplo vychádzajúce z nášho fínskeho dátového centra bude presmerované do siete diaľkového vykurovania v neďalekej Hamine, ktorá pokrýva miestne domácnosti, školy a budovy verejných služieb," uviedol Google vo vyhlásení. Dodal, že jeho cieľom je dosiahnuť do roku 2030 čisté nulové emisie vo všetkých svojich prevádzkach a hodnotovom reťazci.

Okrem investícií vo Fínsku americký internetový vyhľadávač a cloudový gigant minulý mesiac oznámil, že vybuduje nové dátové centrá v Holandsku a Belgicku.


Prečítajte si aj:

20. marca 2024 10:10

Francúzsky úrad pre hospodársku súťaž dal Googlu pokutu 250 mil. eur
Poukázal pritom na obavy zo služieb umelej inteligencie (AI) spoločnosti Google.

sk
28. februára 2024 20:08

Médiá: Axel Springer a ďalšie mediálne skupiny žalujú Google
Vydavatelia podali žalobu v čase, keď európske protimonopolné regulačné úrady podnikajú kroky proti Google a jeho praktikám v oblasti digitálnej reklamy.

sk
22. februára 2024 17:59

Google pozastavil funkciu chatbota Gemini generovať obrázky
K tomuto kroku pristúpila deň po tom, ako sa ospravedlnila za nepresnosti pri niektorých vyobrazeniach historických postáv.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 15:42

Maloobchodné tržby v Holandsku vzrástli najmenej za 22 mesiacov
Štatistiky odhalili, že rast predaja nepotravinových výrobkov sa v apríli 2024 spomalil na 3,8 % z marcových 6,4 % a predaj potravín klesol o 0,4 % po zvýšení o 0,6 % v marci.

sk
dnes 15:34

Ceny plynu v Európe vzrástli pre neplánované výpadky dodávok z Nórska
Tento výpadok poukazuje na kľúčovú úlohu Nórska pri zásobovaní Európy po tom, čo bola väčšina dodávok cez ruské plynovody zastavená.

sk
dnes 15:33

Saudsko-Slovenská hospodárska komora má podporiť obchodné vzťahy
Jedným z hlavných cieľov komory je nadväzovanie obchodných vzťahov s úradmi, organizáciami, komorami a finančnými kruhmi oboch krajín s cieľom uľahčiť vzájomné obchodné aktivity.

sk
http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac