Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Hraničné kontroly po brexite budú stáť Britániu 4,7 miliardy GBP

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Odborníci a spoločnosti varujú pred dlhšími dodacími lehotami, väčšou byrokraciou a vyššími nákladmi, ktoré v konečnom dôsledku musia znášať spotrebitelia v Spojenom kráľovstve.

Londýn 20. mája (TASR) - Nové hraničné kontroly po brexite budú stáť britských daňových poplatníkov najmenej 4,7 miliardy libier (5,49 miliardy eur), oznámil v pondelok britský Národný kontrolný úrad (NAO). Upozornil tiež, že opakované zmeny a odklady zavedenia úplných dovozných kontrol viedli k neistote pre podniky a dodatočným nákladom pre vládu a colnú správu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Britská vláda pri odchode z Európskej únie (EÚ) oznámila, že Spojené kráľovstvo bude mať do roku 2025 "najefektívnejšiu hranicu na svete". Kontrolný úrad však zdôraznil, že stratégii chýba jasný časový harmonogram a koordinovaný plán realizácie.

Spojené kráľovstvo vystúpilo z EÚ koncom januára 2020. Po prechodnej fáze od roku 2021 už nie je členom colnej únie a jednotného trhu EÚ. Únia k 1. januáru 2021 zaviedla úplné kontroly dovozu na novej vonkajšej hranici, zatiaľ čo Spojené kráľovstvo obdobný krok doteraz päťkrát odložilo.

Vláda vynaložila peniaze na infraštruktúru a personál, ktoré v konečnom dôsledku neboli potrebné, konštatoval úrad. Ako príklad spomenul dve budovy hraničnej kontroly v prístavnom meste Dover, ktoré sa nikdy nepoužívali, daňových poplatníkov však stáli 62 miliónov GBP.

"Vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ viedlo k ďalekosiahlym zmenám v pravidlách, ktorými sa riadi pohyb tovaru cez hranice," uviedol predseda audítorského úradu Gareth Davies. Viac ako tri roky po skončení prechodného obdobia podľa neho stále nie je jasné, kedy budú zavedené úplné kontroly.

V súčasnosti sa uplatňujú len čiastočné kontroly dovozu. Od konca apríla sa týkajú živočíšnych a rastlinných produktov. Odvtedy musia dovozcovia potravín platiť tzv. spoločný užívateľský poplatok až do výšky 145 libier za vyloženie nákladu niektorých produktov, ako sú salámy, syry, jogurty či rezané kvety.

Odborníci a spoločnosti varujú pred dlhšími dodacími lehotami, väčšou byrokraciou a vyššími nákladmi, ktoré v konečnom dôsledku musia znášať spotrebitelia v Spojenom kráľovstve.

(1 EUR = 0,85685 GBP)