Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v marci vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny sa v marci zvýšil o 7 miliárd eur, keď ho výrazne podporil vývoj na účte primárnych príjmov.

Frankfurt nad Mohanom 21. mája (TASR) - Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny sa v marci zvýšil o 7 miliárd eur, keď ho výrazne podporil vývoj na účte primárnych príjmov. Ten sa z deficitu presunul do výrazného prebytku a kompenzoval horšie údaje v iných segmentoch. TASR o tom informuje na základe portálu RTTNews, ktorý zverejnil najnovšie údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

Podľa ECB sa prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny zvýšil v marci na 36 miliárd eur z 29 miliárd eur v predchádzajúcom mesiaci. Na porovnanie, v marci minulého roka predstavoval prebytok na bežnom účte 13 miliárd eur.

Obchod s tovarom sa udržal v prebytku, jeho objem však mierne klesol. Zatiaľ čo vo februári dosiahol prebytok obchodu s tovarom 34 miliárd eur, v marci zaznamenal 33 miliárd eur. Znížil sa aj prebytok v bilancii služieb, a to zo 7 miliárd eur vo februári na marcových 5 miliárd eur. Navyše, deficit účtu sekundárnych príjmov sa prehĺbil. Vo februári dosiahol 9 miliárd eur, v marci 11 miliárd eur.

Situáciu bežného účtu platobnej bilancie eurozóny však vylepšil vývoj účtu primárnych príjmov. Ten vo februári zaznamenal deficit 3 miliardy eur, v marci sa však vrátil k prebytku, pričom ten predstavoval 9 miliárd eur.