Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Rakúski cyklokuriéri opäť štrajkujú za lepšie pracovné podmienky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Spor o novú kolektívnu zmluvu pre cyklokuriérov v Rakúsku vstupuje do nového kola.

Viedeň 21. mája (TASR) - Spor o novú kolektívnu zmluvu pre cyklokuriérov v Rakúsku vstupuje do nového kola. V utorok medzi 17.30 h a 22.00 h SELČ, čo je hlavný čas pre donášku potravín, budú kuriéri protestovať pred prevádzkami spoločností Lieferando a Foodora vo Viedni, Salzburgu, Grazi, Innsbrucku a Klagenfurte. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Doteraz sa uskutočnilo šesť kôl rokovaní, ktoré nepriniesli výsledok. Odborová organizácia Vida požaduje zvýšenie miezd o 8,7 % pre približne 2000 dotknutých zamestnancov, zatiaľ čo zamestnávatelia ponúkajú 5,8 %. Len polovica z kuriérov má riadny pracovný pomer so mzdou stanovenou v rámci kolektívnej zmluvy. Ostatní pracujú ako nezávislí poskytovatelia služieb, alebo, z pohľadu odborov, ako fiktívni živnostníci.

Spoločnosť Lieferando zamestnáva väčšinu svojich kuriérov na základe kolektívnej zmluvy, zatiaľ čo v prípade konkurenta Foodora ich približne 95 % pôsobí na voľnej nohe. Hrubá mesačná mzda v odvetví dosahuje podľa odborov 1730 eur pri 40-hodinovom pracovnom týždni, čo je príjem tesne nad súčasnou hranicou chudoby. Priemerný vek cyklokuriéra v Rakúsku je 30 rokov.