Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

SPPK: Spotrebitelia by si mali viac uvedomovať význam včely medonosnej

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

SPPK zdôraznila, že podľa včelárov je dnešná doba, žiaľ, charakteristická pokusmi nahrádzať med, čistý prírodný produkt, umelými náhradami často bez činnosti včiel.

Bratislava 20. mája (TASR) - V čase, keď sa zvyšujú dovozy potravín rôznej kvality vrátane falšovaných, je kľúčové, aby si spotrebitelia ešte viac uvedomili význam včely medonosnej pre životné prostredie, krajinotvorbu a ľudský organizmus. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Ochrana včelích populácií a čistoty včelích produktov je podľa nej jedna z výziev, na ktorú upozornili v pondelok slovenskí včelári pri príležitosti Svetového dňa včiel, ktorý OSN vyhlásila na 20. mája.

Zdôraznila, že podľa včelárov je dnešná doba, žiaľ, charakteristická pokusmi nahrádzať med, čistý prírodný produkt, umelými náhradami často bez činnosti včiel. Význam pravosti včelích produktov vrátane medu je v súčasnosti preto viac než zásadný.

"Ochrana včiel a ďalších opeľovačov súvisí so zabezpečením produkcie potravín pre ľudí a zvieratá až do výšky 80 %. Z opeľovačov má najvyšší podiel práve včela medonosná, ktorá vytvára produkt, ktorý sa bez ďalšieho spracovania stáva potravinou aj so zdravotným účinkom pre konzumentov," uviedol Pavel Fiľo, predseda Slovenského zväzu včelárov (SZV).

Slovenskí včelári popri starostlivosti o včely považujú podľa neho za mimoriadne dôležité aj vzdelávanie spotrebiteľov. Zámerne sa preto počas Svetového dňa včiel stretli s verejnosťou vrátane žiakov základných škôl. Vo včelej záhrade v Bratislave - Karlovej Vsi, o ktorú sa stará SZV, diskutovali o význame včiel. Spotrebitelia si mohli prezrieť včelnicu, videli vytáčanie medu, prácu so včelami, ale mohli včelie produkty vrátane rôznych ochutených medov aj ochutnať.

"Slovenskí včelári považujú starostlivosť o včely za svoje životné poslanie. Vidieť to aj na statuse, ktorý naši včelári už roky majú medzi spotrebiteľmi. Uznanie však dosahujú aj na mnohých svetových výstavách. Slovensko na Apimondii v minulom roku v Chile potvrdilo vysokú kvalitu svojich včelích produktov, ktoré vyhoveli aj tým najprísnejším kontrolám. Bez vzdelávania včelárov, na ktoré kladieme dôraz, by sme tieto úspechy v takej miere nemali," dodal predseda SZV.

Uzavrel, že minulý rok bol pre včelárov jeden z najhorších a najťažších za posledných 20 rokov. Slovenské včelárstvo zaznamenalo straty približne vo výške 15 %. Tento rok sa zatiaľ včelárska sezóna poctivým včelárom odmeňuje oveľa lepším začiatkom.

SZV v súčasnosti združuje takmer 16.034 členov s viac ako 247.482 včelstvami po celom území Slovenska. Pozostáva zo 169 základných organizácií a kolektívnych členov.