Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Vývoz nemeckých strojov v 1. štvrťroku klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nemecké strojárske spoločnosti pocítili na začiatku tohto roka dôsledky hospodárskeho poklesu na kľúčových odbytových trhoch.

Frankfurt nad Mohanom 21. mája (TASR) - Nemecké strojárske spoločnosti pocítili na začiatku tohto roka dôsledky hospodárskeho poklesu na kľúčových odbytových trhoch. Hodnota vývozu strojov v nominálnom vyjadrení, teda vrátane zvýšenia cien, klesla v prvom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 4,6 %, oznámilo v utorok Združenie nemeckých výrobcov strojov a zariadení (VDMA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Po započítaní inflácie vývoz klesol o 7 %. Obzvlášť výrazný bol pokles obchodu s členskými štátmi Európskej únie (EÚ), ktorý sa v nominálnom vyjadrení znížil o 7,1 %. EÚ je so 44-percentným podielom na vývoze nemeckých strojov zďaleka najdôležitejším odbytovým trhom pre odvetvie.

Hospodárstvo EÚ je v súčasnosti na ceste mierneho oživenia, uviedol Benedict Jeske, ekonomický expert VDMA. Kapitálové tovary a najmä strojárstvo však vo všeobecnosti profitujú zo zlepšenia podnikateľskej nálady a silnejšieho využitia kapacít svojich zákazníkov v EÚ až s niekoľkomesačným oneskorením, vysvetlil Jeske.