Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Záujem o výletné plavby rastie,Norwegian Cuise Line zvýšil odhad zisku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Čoraz viac ľudí si vyberá dovolenku na palube výletných lodí, ktoré poskytujú veľký počet rôznych aktivít pod jednou strechou.

Miami 21. mája (TASR) - Americká spoločnosť Norwegian Cruise Line, jeden z najväčších prevádzkovateľov výletných lodí na svete, už druhýkrát za necelé tri týždne zlepšila prognózu celoročného zisku. Ako uviedla, vychádza z rekordného dopytu po výletných plavbách, čo sa odráža na cenách lístkov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Čoraz viac ľudí si vyberá dovolenku na palube výletných lodí, ktoré poskytujú veľký počet rôznych aktivít pod jednou strechou. Rastúci dopyt potom dáva prevádzkovateľom výletných lodí možnosť zvyšovať ceny. Okrem Norwegian Cruise Line so sídlom v Miami zlepšila vyhliadky zisku v krátkom čase po sebe aj konkurenčná Royal Caribbean Group. Tá zlepšila minulý mesiac odhad tohtoročného zisku druhý raz.

Vysoký dopyt potvrdil aj generálny riaditeľ Norwegian Cruise Line Harry Sommer. Ako povedal tento týždeň na stretnutí s investormi, záujem rastie v každej vekovej kategórii vrátane mileniálov a generácie Z.

Prevádzkovateľ výletných lodí si pre zvýšený dopyt objednal v apríli ďalších osem lodí. Momentálne očakáva upravený zisk na akciu na úrovni 1,42 USD (1,31 eura), zatiaľ čo pôvodne počítal s tým, že dosiahne zisk upravený o mimoriadne položky na úrovni 1,32 USD na akciu.

Odhaduje sa, že v tomto roku si plavbu výletnou loďou v rámci dovolenky vyberie približne 34,7 milióna ľudí. Ak sa odhad potvrdí, bude to znamenať nový rekord a o takmer pätinu viac dovolenkárov na palube výletných lodí, než v predpandemickom roku 2019. V ňom si takúto dovolenku zvolilo podľa združenia prevádzkovateľov výletných lodí Cruise Lines International Association zhruba 29,7 milióna ľudí. Minulý rok ich počet vzrástol na rekordných 31,7 milióna.

(1 EUR = 1,0861 USD)