Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Hokej

Británia zdolala Rakúsko 4:2, vo štvrťfinále derby Švédsko - Fínsko

Na snímke vľavo britský brankár Ben Bowns, vpravo rakúky hráč Dominic Zwerger v zápase A-skupiny majstrovstiev sveta v hokeji Rakúsko - Veľká Británia v Prahe 21. mája 2024. Foto: TASR/AP

V pražskej A-skupine favoritovi poludňajšieho zápasu totálne zlyhali všetky herné činnosti a výsledok určil automatický postup Fínska.

Rakúski hokejisti prehrali v utorok vo vyvrcholení základnej fázy MS s Veľkou Britániou 2:4 a pripravili sa o jedinečnú šancu na postup do štvrťfinále. V ňom sa, pravdepodobne v Ostrave, stretnú severskí rivali Švédsko a Fínsko. Rakúsko ako príjemné prekvapenie šampionátu obsadilo v A-skupine 5. miesto a celkovo desiate. Briti sa na poslednú chvíľu vyhli poslednému miestu, skončili na 15. priečke, ale zostupujú spolu s Poľskom.

V pražskej A-skupine favoritovi poludňajšieho zápasu totálne zlyhali všetky herné činnosti a výsledok určil automatický postup Fínska. Suomi by v prípade 3-bodového víťazstva Rakúšanov potrebovali rovnakým spôsobom vyhrať vo večernom zápase nad Švajčiarskom. Tento duel a popoludňajší zápas Kanada - Česko tak určoval už len poradie na 1.-3 mieste. V B-skupine mali už istý postup z prvého miesta Švédi a vývoj určil prvú dvojicu v play off fáze.



A-skupina:

Rakúsko - Veľká Británia 2:4 (0:0, 1:1, 1:3)

Góly:
23. Unterwegger (Zwerger, Haudum), 60. M. Huber (Haudum, Unterweger) - 28. O´Connor (Lake), 42. Perlini (Dowd, O´Connor), 51. Mosey (Duggan, Tetlow), 56. Dowd. Rozhodcovia: Hribik ČR), Pearce (Kan.) - Ondráček, Špůr (obaja ČR), vylúčení: 4:5 na 2 min., presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, 16.306 divákov.

Rakúsko: Kickert – Nickl, Heinrich, Wolf, Unterweger, Maier, Strong, Brunner, Stapelfeldt – M. Huber, Nissner, Raffl – Schneider, Rossi, Zwerger – Haudum, Baumgartner, Ganahl – Rohrer, Wukovits, P. Huber

V. Británia: Bowns - Jones, Halbert, Phillips, O´Connor, Richardson, Batch, Tetlow - Dowd, Perlini, Neilson - Betteridge, Lake, Mosey - Curran, Lachowicz, Norris - Duggan, Davies, Shudra




Prvá tretina veľa atraktivity nepriniesla. Rakúšanom nečakaný boj o štvrťfinále zväzoval ruky a keď sa rozbehli, našli pripraveného súpera, odhodlaného bojovať aspoň o nejaký bodový zápis na šampionáte. Po prvej prestávke to pre favorita vyzeralo chvíľu nádejne, ujal sa v presilovke vedenia a vzápätí zazvonila žrď na bránke Britov žrď. Tí sa dostali do pohody v presilovke o dvoch hráčov, vyrovnali a až do konca druhého dejstva boli strelecky aktívnejší, mali aj viac šancí a súpera držal skvelý výkon brankára Kickerta. V poslednej minúte na druhej strane nepremenil obrovskú príležitosť Rossi. Na začiatku tretej časti sa Briti dostali opäť v presilovke do vedenia a potom Betteridge trafil žŕdku. Rakúski hráči namiesto tlaku predvádzali dezorientáciu a nepresnosti. Postupom času sa im podarilo súpera prikvačiť, lenže naďalej robili chyby, súper ich potrestal tretím gólom a potom aj ďalším počas zúfalej hre bez brankára.

Hlasy aktérov /zdroj IIHF/:

Thomas Raffl, útočník a kapitán Rakúska
: "Mám pocit, že sme začali dobre, neskôr sme dali gól a vyzeralo to, že zápas kontrolujeme. Rozhodili a dorazili nás oslabenia. Briti majú dobrý tím a najmä sa nevzdávajú, aj keď už nemôžu zvrátiť zostup a zaslúžili si tu hrať. My si to musíme vyhodnotiť a na budúci rok sa ešte zlepšiť."

Ben O´Connor, obranca V. Británie: "Bolo by jednoduché to zabaliť a odohrať tento zápas z povinnosti. Myslím si, že naša partia si zaslúži uznanie, náš charakter nám velil bojovať do konca nášho účinkovania a dočkali sme sa pozitíva. Ukázali sme už aj v minulosti, že sa nebojíme situácie, keď sme dole, aj teraz sme mali hlavy hore a môžeme byť na náš výkon hrdí."


tabuľka A-skupiny:

1. Kanada 6 5 1 0 0 28:15 17*

2. Česko 6 4 1 1 0 23:10 15*

3. Švajčiarsko 6 4 1 0 1 26:11 14*

4. Fínsko 6 3 0 1 2 20:11 10*

-------------------------------------

5. Rakúsko 7 2 0 1 4 21:29 7

6. Nórsko 7 2 0 0 5 15:25 6

7. Dánsko 7 2 0 0 5 15:29 6

-------------------------------------

8. V. Británia 7 1 0 0 6 12:30 3**



* - istý postup do štvrťfinále

** - istý zostup do A-skupiny I. divízie



/zápasy, víťazstvá, víťazstvá v nadstavbe, prehry v nadstavbe, prehry, skóre, body/