Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Hokej

Kanada uspela v šlágri vďaka presilovkám, Tavares chválil Cozensa

Kanadský hráč Dylan Cozens (vpravo) oslavuje so spoluhráčom Johnom Tavaresom, ktorý streli úvodný gól v zápase A-skupiny Švajčiarsko - Kanada na MS v ľadovom hokeji 2024 v Prahe 19. mája 2024. Foto: TASR/AP

Výrazný podiel na triumfe mal Dylan Cozens, ktorý skóroval dvakrát a pridal asistenciu.

Praha 18. mája (TASR) - Kanadskí hokejisti urobili dôležitý krok smerom k prvenstvu v pražskej A-skupine MS. V nedeľnom šlágri zdolali Švajčiarsko 3:2 a po šiestom víťazstve v sérii sa posunuli na čelo tabuľky, o dva body pred Česko. Práve s domácim tímom sa stretnú v utorok o 16.20 h v boji o prvú priečku, obhajcovia titulu si ju udržia, ak neprehrajú v riadnom hracom čase.

"Česi zažívajú neuveriteľný turnaj a takisto hrajú výborne. Dospelo to do rozhodujúcej bitky v základnej skupine a myslím si, že to bude skutočne vynikajúci zápas," povedal pre oficiálny web šampionátu kanadský útočník Dawson Mercer. Zámorský tím dosiahol proti Švajčiarsku všetky tri góly v presilových hrách a potvrdil, že ich má skvele nacvičené. "Iste, dokázali sme využiť presilovky a dať v nich dôležité góly. Početné výhody sú dôležitá časť hry," zdôraznil útočník New Jersey.

Výrazný podiel na triumfe mal Dylan Cozens, ktorý skóroval dvakrát a pridal asistenciu. Center Buffala vedie so šiestimi presnými zásahmi tabuľku strelcov MS spoločne s Fínom Oliverom Kapanenom a Američanom Bradym Tkachukom. Víťazný dosiahol Nick Paul, Andrew Mangiapane asistoval pri všetkých troch góloch Kanady a kapitán John Tavares mal dve asistencie. "Hrali sme tvrdo, vyhrávali sme osobné súboje, sťažovali to Švajčiarom, aby sa nedostávali do streleckých príležitostí okolo našej bránky. A, samozrejme, využívali sme šance, ktoré sa nám naskytli," hodnotil duel Tavares, ktorý osobitne pochválil dvojgólového Cozensa: "Mohli ste vidieť, ako sa zmocnil zápasu, žiadal si puky, chcel byť rozdielový hráč. Pritom sa nesnažil robiť všetko sám a zbytočne riskovať. Postupne si buduje dobré herné návyky. Má prehľad v hre, využíva svoje schopnosti, či už je to korčuľovanie, rovnováha alebo jeho strela."

V súboji dvoch tímov, ktoré už mali istú štvrťfinálovú účasť, viedli Švajčiari po góloch Kevina Fialu a Roman Loeffela 2:1, ale tesný náskok neudržali. Utrpeli tak prvú prehru na tohtoročnom šampionáte. Navyše Fiala nedohral zápas, keď po faule kolenom na Cozensa dostal trest na 5 minút + DKZ. "Predviedli sme niekoľko dobrých akcií. Myslím si, že to bol celkovo zábavný hokej, skutočne intenzívny. Kanada dala o gól viac, no my si z tohto zápasu môžeme zobrať množstvo pozitív," myslí si švajčiarsky útočník Nico Hischier, ktorý prihral Fialovi na úvodný gól svojho tímu. Kapitán Helvétov Roman Josi si takisto pripísal asistenciu a s 11 bodmi je najproduktívnejší obranca MS. "Kanada začala dobre, dala gól a v prvých desiatich minútach mala viacero ďalších šancí na skórovanie. Potom sme sa vrátili späť do duelu, ale v druhej tretine súper využil dve presilovky a stratili sme momentum. V závere Kanaďania dobre bránili a nedovolili nám vyrovnať," poznamenal Josi.

Švajčiari vyhrali od roku 2017 štyri zo šiestich vzájomných súbojov s Kanadou, tentoraz však vyšli naprázdno. So 14 bodmi klesli v tabuľke na tretiu priečku s jednobodovým mankom na Česko a už nemôžu skupinu vyhrať. Stále však majú šancu obsadiť v nej druhé miesto. Na záver A-skupiny sa stretnú v utorok o 20.20 h s Fínskom.