Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Hokej

Poliaci vypadli z elitnej kategórie po prehre s Kazachmi

Hokejista Kazachstanu Maxim Muchametov (vľavo) a hráč Poľska Christian Dziubinski bojujú o puk počas zápasu základnej B-skupiny Kazachstan - Poľsko na MS v ľadovom hokeji v Ostrave v pondelok 20. mája 2024. Foto: TASR - Michal Runák

Poliaci, ktorých viedol Slovák Róbert Kaláber, potrebovali v záverečnom zápase oboch tímov na MS zvíťaziť v riadnom hracom čase, Kazachstanu by stačila aj remíza po 60 minútach.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ostrava 20. mája (TASR) - Hokejisti Poľska vypadli z elitnej kategórie MS a v nasledujúcej sezóne budú hrať v A-skupine I. divízie. Rozhodla o tom ich prehra s Kazachstanom 1:3 v pondelňajšom zápase základnej B-skupiny na MS v Ostrave. Obsadili v nej posledné 8. miesto a spoločne s posledným tímom pražskej A-skupiny Veľkou Britániou sa v pozícii nováčika neudržali v elitnej kategórii.

Poliaci, ktorých viedol Slovák Róbert Kaláber, potrebovali v záverečnom zápase oboch tímov na MS zvíťaziť v riadnom hracom čase, Kazachstanu by stačila aj remíza po 60 minútach. V prvej tretine síce viedli po góle Kamila Walegu, no Nikita Michajlis vyrovnal. Rozhodujúci gól strelil v 51. minúte obranca Valerij Orechov. Poliaci získali v "slovenskej" B-skupine iba jeden bod za remízu s Lotyšskom po riadnom hracom čase v úvodnom zápase.

B-skupina /Ostrava/:

Kazachstan - Poľsko 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Góly: 13. Michajlis (Šestakov), 51. Orechov (Michajlis, Danijar), 55. Starčenko - 10. Walega (Lyszczarczyk, Bryk). Rozhodcovia: Ansons (Lot.), MacFarlane (Kan.) – Lundgren, Nyqvist (obaja Švéd.), vylúčení: 5:2 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 9109 divákov

Kazachstan: Šutov - Metalnikov, Beketajev, Orechov, Danijar, Dichanbek, Breus, Koroljov, Gajtamirov - Rymarev, Orimbekov, Starčenko - Michajlis, Muchametov, Paňukov - Muratov, Šestakov, Savickij - Rachmanov, Bojko, Asetov

Poľsko: Murray - Kolusz, Wanacki, Kruczek, Wajda, Bryk, Dronia, Górny, Kostek - Fraszko, Pasiut, Wronka - Michalski, Dziubinski, Lyszczarczyk - Walega, Pas, Macias - Zygmunt, Komorski, Urbanowicz

Aktívnejšie vstúpili do zápasu Poliaci, ktorí sa po niekoľkých nepremenených príležitostiach v 10. minúte ujali vedenia. Walega zblízka dorazil puk po strele Lyszczarczyka, čím sa postaral o prvú využitú presilovku svojho tímu na turnaji. V 13. minúte vyrovnal Michajlis, keď Wajdovi unikol po pravej strane a prestrelil Murrayho - 1:1.

Vypredaná ostravská aréna videla v druhej tretine vyrovnaný hokej a aj dve presilovky Kazachov, no Poliakov v nich viackrát podržal brankár Murray.

Dôležitý moment priniesla 51. minúta, v ktorej Orechov prestrelil Murrayho. Poliaci spravili v snahe vyrovnať chybu a v 55. minúte Starčenko zakončil samostatný únik tretím gólom - 3:1. V záverečných minútach sa pokúsili zvrátiť výsledok počas hry bez brankára, ale Kazachovia si už dôležité víťazstvo nenechali vziať.

hlasy (TASR, iihf):

Róbert Kaláber, tréner Poľska:
"Boli sme blízko, ale aj ďaleko od záchrany. Hráčom nemôžem nič vyčítať. Robili to, čo bolo v ich možnostiach. Súper sa dokázal individuálne presadiť a to rozhodlo."

Kamil Walega, útočník Poľska, strelec gólu: "Kazachovia vedeli, že im stačí remíza. Sústredili sa na obranu a hrali na protiútoky. Ťažko sa dokážem tešiť z môjho gólu, keď sme prehrali. Poľsko ukázalo, že vie hrať hokej a myslím si, že sme hrali vyrovnané partie s kvalitnými tímami."

Tamirlan Gajtamirov: "Držali sme sa našej hry a vedeli sme, že góly prídu. Dodržali sme taktiku, ktorú nám naordinovali tréneri. Za toto víťazstvo ďakujeme nášmu brankárovi. Nebyť jeho, nezvíťazili by sme."


tabuľka B-skupiny:

1. Švédsko 6 6 0 0 0 29:8 18*

2. USA 6 4 0 1 1 31:13 13*

3. Nemecko 6 4 0 0 2 28:21 12*

4. SLOVENSKO 6 3 1 1 1 25:17 12



5. Lotyšsko 6 1 3 0 2 16:23 9

6. Kazachstan 7 2 0 0 5 12:31 6

7. Francúzsko 6 1 0 1 4 10:20 4



8. Poľsko 7 0 0 1 6 11:29 1**



* istý postup do štvrťfinále

* istý zostup