Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Knihy

Oko noci. Nové severské krimi Cilly a Rolfa Börjlindovcov

Foto: IKAR, a.s.

Klenot nevyčísliteľnej hodnoty s názvom Oko noci, stratené Fabergého vajce. Vykladané diamantmi a zafírmi. Prvé vajce si objednal cár Alexander na konci 19.storočia.

Bratislava 21. mája (OTS) - Klenot nevyčísliteľnej hodnoty s názvom Oko noci, stratené Fabergého vajce. Vykladané diamantmi a zafírmi. Prvé vajce si objednal cár Alexander na konci 19.storočia. Celkovo ich bolo vyrobených 50, no zachovalo sa len 43. A jedno mal práve Grigorij...
Je tu ôsmy diel série Tom Stilton a Olivia Rönningová – Oko noci.

Olivia a jej kolegyňa Lisa sa pri kontakte s ukrajinskými utečencami dozvedajú o zločinoch, ktorým čelia počas svojej strastiplnej cesty. Kriminalistky sa snažia zistiť, kto stojí za medzinárodnou sieťou napojenou na obchodovanie s ľuďmi.

Foto: IKAR, a.s.

Luna podozrieva svojho partnera Toma Stiltona. Zdá sa, že má podiel na istom pozoruhodnom úmrtí, hoci ho očividne netrápi svedomie. Keď ho príde vypočúvať polícia, vzťah medzi Tomom a Lunou sa vyhrotí. Môže vôbec ľúbiť takéhoto muža?

V centre Štokholmu padne zo strechy domu mladík, prenasledovaný dvoma mužmi. Mŕtveho sa nedarí identifikovať. Kto to je a kto zapríčinil jeho smrť?

Abbasa, priateľa Toma a Olivie, nečakane navštívi matka, ktorú nevidel od detstva. Prečo ho vyhľadala?

Nitky jednotlivých udalostí súvisia s luxusnou jachtou na francúzskej riviére a s klenotom nevyčísliteľnej hodnoty – so strateným Fabergého vajcom známym ako Oko noci.

Vypočujte si úryvok


Z knihy číta Judita Hansman:


Oko noci je severská detektívka, aké sa snažil písať Stieg Larsson – zaujímavý a pútavý príbeh, silné postavy, ale najmä angažovanosť, upozornenie na spoločenské problémy. V tomto prípade napríklad na nelegálne obchodovanie s ľuďmi, ktorí utekajú z vojnovej Ukrajiny do Švédska. Presnejšie utečenkýň, ktoré neraz končia v rukách obchodníkov s bielym mäsom a tí ich nútia k prostitúcii.

„V Nynäshamne sa pohybovali osoby, ktoré ponúkali všetko od dopravy, cez nocľah či prechodné ubytovanie, čo sa však v horšom prípade končilo násilným zadržiavaním osôb a nútením k poskytovaniu sexuálnych služieb.“

Cilla a Rolf sa opäť predviedli – napísali vzrušujúci, mnohovrstevný príbeh, ktorý nie je len o vyšetrovaní jednej vraždy. Tak ako život býva zamotaný, plný odbočiek, nečakaných prekvapení.

Milan Buno, knižný publicista