Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Košický kraj

Balónová fiesta opäť spestrí oblohu nad mestom

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Ako informovali organizátori, nad Košicami a okolím bude do nedele (19. 5.) lietať takmer dvadsiatka balónových tímov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Rumunska, Slovinska, Holandska a Rakúska.

Košice 15. mája (TASR) - Medzinárodná Balónová fiesta Košice po štyroch rokoch obnovuje svoju tradíciu a počas piatich dní opäť spestrí oblohu nad východoslovenskou metropolou. Podujatie otvára stredajší večerný hromadný štart balónov s prepojením s oslavami 100. výročia prevádzky a komerčného lietania z košického letiska. Fiesta je zároveň súčasťou programu Župných dní Košického samosprávneho kraja (KSK).

Ako informovali organizátori, nad Košicami a okolím bude do nedele (19. 5.) lietať takmer dvadsiatka balónových tímov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Rumunska, Slovinska, Holandska a Rakúska. Ich hromadné štarty sú plánované vždy ráno a podvečer, približne o 6.00 h a 18.00 h z areálu Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). Priestor baseballového ihriska a parkoviska pri Vysokoškolskej ulici bude okrem štartu slúžiť aj ako fiestové mestečko so štvrtkovým (16. 5.) sprievodným programom.

Balónová fiesta Košice má už svoj 27. ročník, pričom priebeh podujatia vždy závisí aj od počasia. "Vhodné meteorologické podmienky sú v našom svete balónového lietania základom, takže si všetci hlavne prajeme, aby nám počasie z nášho plánu doprialo čo najviac zrealizovaných letov. Miesto štartu balónov sa môže meniť podľa smeru vetra, aby balóny mohli po štarte aj bezpečne pristáť," priblížila Diana Hežel z organizačného tímu.

Organizátormi sú spoločnosť ADS ballooning a Klub balónového lietania Košice. Projekt bol spolufinancovaný KSK z programu Terra Incognita, obnovu podujatia podporilo aj košické letisko.