Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Košický kraj

V meste Svit vysadili po výrube 50 nových stromov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vysadené boli okrasné čerešne, lipy malolisté, čerešne vtáčie, hrab obyčajný, borovica čierna, gaštan konský, hrab obyčajný, agát biely, javor mliečny a ďalšie druhy stromov.

Svit 12. mája (TASR) - Vo Svite pribudlo v uplynulom období v rámci náhradnej výsadby 50 nových stromov. Zamestnanci Technických služieb mesta Svit ich vysadili väčšinou v lokalitách, kde boli stromy pre ich poškodenie odstránené. Postupne bolo počas vegetačného pokoja roka 2023 a 2024 odstránených viac ako 38 kusov drevín. Mesto o tom informuje na svojej webstránke.

Podľa radnice boli odstránené stromy, ktoré vykazovali zlý zdravotný stav, najčastejšie išlo o senescentné dreviny a stromy napadnuté hubovým ochorením a inými patogénmi. Išlo najmä o jarabiny a okrasné ovocné stromy, ktoré už ukončili fázu dospelosti a na frekventovaných miestach nemohli byť z dôvodu bezpečnosti ponechané. "V menšom počte išlo o smreky obyčajné, ktoré sa už dlhodobejšie trápia poklesom vitality a vplyvom klimatických zmien sa ich množstvo v našom meste bude len znižovať," vysvetlilo mesto.

Vysadené boli okrasné čerešne, lipy malolisté, čerešne vtáčie, hrab obyčajný, borovica čierna, gaštan konský, hrab obyčajný, agát biely, javor mliečny a ďalšie druhy stromov.

"Druhy drevín sa vyberali so zreteľom na dobré znášanie rezu, prípadne s menšou korunou v dospelosti. Umiestnenie stromov je v dostatočnej vzdialenosti od obytných domov. Vzrastovo väčšie a dlhoveké dreviny sa sadili na priestrannejších miestach v okolí rieky Poprad," doplnila radnica.

Občanov zároveň požiadala, aby prípadné poškodenie novovysadených stromov ohlásili mestskej polícii alebo oddeleniu životného prostredia mestského úradu.