Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Kultúra

Noc literatúry naplní ulice v Bratislave aj v ďalších 14 mestách

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

V Bratislave sa bude čítať v priestoroch kultúrnych inštitúcií v Starom Meste. Návštevníci sa opäť dostanú do zákutí, ktoré nie sú bežne prístupné.

Bratislava 15. mája (TASR) - Bratislava bude v stredu a ďalšími 14 mestami Slovenska dejiskom Noci literatúry 2024. Účasť na 16. ročníku prisľúbili Jana Oľhová, Jana Kovalčíková, Richard Stanke či Robert Roth. Herci budú čítať úryvky zo slovenských prekladov kníh súčasných európskych autorov.

"Tento ročník Noci literatúry je súčasťou osláv 20. výročia vstupu do EÚ. A je zároveň najrozsiahlejším podujatím EUNIC klasteru Bratislava - združenia zahraničných kultúrnych inštitútov a ambasád na Slovensku," hovorí riaditeľka Českého centra v Bratislave Monika Koblerová. Pripomína, že okrem Slovenska sa festival uskutoční v domovskom Česku, z ktorého sa od roku 2006 vďaka sieti Českých centier rozšíril do ďalších miest sveta. "Tento rok sa plánuje i v Rotterdame, Sofii, Káhire, Tel Avive, Budapešti a ďalších mestách."

Do aktuálnej Noci literatúry vybrali úryvky zo súčasných slovenských prekladov autorov z Portugalska, Írska, Švajčiarska, Francúzska, Poľska, Maďarska, Rakúska, Španielska, Talianska, Belgicka, Holandska, Nemecka a Bulharska. Slovensko bude reprezentovať vlaňajší víťaz Anasoft Litery - kniha Soni Uríkovej Dôvod na radosť. Český úryvok z debutu Marka Torčíka zaznie v origináli v podaní českého herca Michala Krausa. Na Noci literatúry sa tento rok predstavia aj dve ukážky belgickej literatúry - flámskej a valónskej. Ukážky z oboch prečítajú Marek a Jana Majeskí v priestoroch podkrovia Zichyho paláca.

V Bratislave sa bude čítať v priestoroch kultúrnych inštitúcií v Starom Meste. Návštevníci sa opäť dostanú do zákutí, ktoré nie sú bežne prístupné. Na každom z miest aj tento rok odznejú dva úryvky naraz v podaní dvojice interpretov. "V šiestich inštitúciách, ktoré sa bežne nespájajú s literatúrou, ale inými žánrami, bude deväť čítacích miest a sedemnásť herečiek a hercov. Poradie, v akom miesta navštívite, si naplánujete sami," približuje projektová vedúca Noci literatúry na Slovensku Petra Darovcová.

Podujatie v Bratislave sa začne na všetkých deviatich miestach o 18.00 h, posledné čítania budú o 21.30 h.

Noc literatúry prebehne večer aj v ďalších 14 slovenských mestách. Zapojili sa Humenné, Liptovský Mikuláš, Nitra, Dolný Kubín, Košice, Modra, Levice, Levoča, Senec, Nové Zámky, Žilina, Považská Bystrica, Banská Štiavnica. Účasť na podujatí obnovili tento rok aj Piešťany. "V každom z uvedených miest zaznejú rovnaké ukážky na netradičných, s literatúrou bežne nespájaných miestach v podaní herečiek a hercov z miestnych divadiel alebo iných významných osobností kultúrno-spoločenského života," uzatvára organizátor.