Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Kultúra

VIDEO: SNG v roku 2023 privítala vyše 204.680 návštevníkov

Na snímke riaditeľka Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandra Kusá počas verejného odpočtu SNG za rok 2023 v Bratislave 30. apríla 2024. Foto: TASR Jaroslav Novák

Veľmi nás teší, že dosť vysoký počet návštevníkov už nie je iba z Bratislavy, ale aj zo zahraničia a z celého Slovenska, povedala na utorkovom verejnom odpočte SNG jej generálna riaditeľka A. Kusá.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) v Bratislave a jej vysunuté pracoviská v Pezinku, vo Zvolene, v Strážkach a Ružomberku privítali v roku 2023 celkovo 204.686 návštevníkov. Z toho 134.685 záujemcov si pozrelo priestory rekonštruovaného areálu, kde zbierkotvorná inštitúcia zrealizovala viacero dočasných výstav a otvorila štyri nové stále expozície.

"Veľmi nás teší, že dosť vysoký počet návštevníkov už nie je iba z Bratislavy, ale aj zo zahraničia a z celého Slovenska," povedala na utorkovom verejnom odpočte SNG jej generálna riaditeľka Alexandra Kusá. "Nový areál a nové fungovanie aj nám ukázali, aká veľmi komplexná môže byť činnosť prevádzkovania verejnej inštitúcie muzeálneho typu v krajine," zhodnotila činnosť SNG s hlavným lajtmotívom "rok po otvorení". Kusá podčiarkla, že pracovníkom galérie sa podarilo dodržať termín a zvládli uviesť za rok rekonštruovaný areál galérie do plnej prevádzky.

Galéria najprv fungovala v testovacej prevádzke. Pracovníci sa venovali sťahovaniu nielen časti zbierok, ale aj dodávke interiéru. "Síce sme mali novú budovu, ale nemali sme v nej ani jednu stoličku, toto sa nám začalo dariť až od mája," poznamenala šéfka SNG, v ktorej vlani starostlivo sťahovali aj depozitár, zbierkový fond zvýšili o 30.000 jednotiek a paralelne sťahovali i knižnicu. Tá síce ešte nie je úplne plná, ale už slúži návštevníkom.

V SNG vlani aplikovali základný infosystém, ktorý je momentálne vo fáze testovania a vylepšení. Galéria sa podľa Kusej snažila čo najviac vyhovieť záujemcom o nové priestory a podeliť sa o ne s verejnosťou. Akcie sa presúvajú aj do exteriéru. "Z nádvoria sa postupne stáva obľúbené oddychové miesto nielen Bratislavčanov, ale aj návštevníkov hlavného mesta," dodala a pripomenula i plodnú spoluprácu s Kinom Lumiére, ktoré dočasne premietalo v kinosále SNG. Projekcie navštívilo 13.238 divákov.

Galéria vlani sprístupnila štvoricu nových stálych expozícií, medzi najnavštevovanejšie patria Moderna a Sakrálne umenie. K novým dlhodobým expozíciám v areáli v Bratislave vydala sprievodcov v slovenskom a anglickom jazyku.



Došlo takisto k zatvoreniu Galérie Ľudovíta Fullu, ktorú chystajú do rekonštrukcie. Kusá pripomenula aj každoročnú "špecialitku" SNG, ktorou je vianočný stromček. "Ten minuloročný pobavil aj vystrašil niektorých návštevníkov, ktorí nečakajú, že súčasné umenie môže mať všakovaké podoby."

Rozpočet SNG na rok 2023 bol stanovený na 10.534.335 eur. Tržby z predaja tovarov, služieb a zo vstupného dosiahla vo výške 1.181.386 eur.

V júni 2023 spustila SNG po dlhom vývoji a testovaní novú webstránku, ktorá dosiahla 74.164 návštevníkov. Podľa Kusej bol vlani mimoriadne vysoký záujem o priestory SNG, uskutočnilo sa v nej 67 podujatí organizovaných externými subjektmi. Kultúrno-spoločenské programy SNG navštívilo takmer 30.000 ľudí a na výchovno-vzdelávacích aktivitách sa zúčastnilo vyše 5000 záujemcov.

Na dvoch reštaurátorských pracoviskách v Bratislave a vo Zvolene SNG vlani kompletne zreštaurovala 256 diel a 196 diel sa nachádzalo v rôznych fázach reštaurovania. V rámci prevencie poškodenia prešla takmer tisícka diel odborným skríningom.

V roku 2023 získala SNG do svojich zbierkových fondov akvizíciou 153 diel. Jej pracovníkom sa podarilo zdigitalizovať 4449 2D aj 3D objektov. Online katalóg zdigitalizovaných diel Web umenia navštívilo vlani 305.244 používateľov (o 18,2 percenta viac ako v roku 2022).

Zbierkotvorná inštitúcia zamestnávala vlani 213 ľudí, z toho 140 pracovalo v Bratislave. Galéria sa rozrástla o pracovisko v Banskej Bystrici, kde pôsobí 18 pracovníkov.

Kompletná Správa o činnosti a hospodárení SNG za rok 2023 je dostupná na webstránke galérie.