Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia

Festival Košická hudobná jar ponúkne symfonické aj komorné koncerty

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na KHJ sa predstavia napríklad aj violončelista Ján Bogdan či vokálny súbor Schola Gregoriana Pragensis. V programe je aj inscenovaný projekt Labutia pieseň.

Košice 21. mája (TASR) - V poradí 68. ročník medzinárodného festivalu Košická hudobná jar (KHJ) ponúkne symfonické koncerty aj komornú hudbu v piatich variáciách. Festival otvorí v utorok o 19.00 h dychové kvintento Belfiato Quintet pod otvoreným nebom na nádvorí Východoslovenskej galérie. Košická hudobná jar potrvá do 14. júna. TASR o tom informovala PR manažérka Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) Jana Tomalová.

"Návštevníkov 68. ročníka uchváti Dvořákov husľový koncert v podaní výnimočnej Kristine Balanas, trojica silných titulov od Wagnera, Straussa a Brucknera i večer severskej hudby," uvádza ŠFK na svojej webovej stránke.

Návštevníci utorkového otváracieho koncertu si budú môcť vypočuť diela Antonína Rejchu, Pavla Haasa a Antonína Dvořáka. Štátna filharmónia Košice pripomína, že poslaním medzinárodného festivalu je aj prezentácia profesionálnej komornej hudby, ktorú na východe Slovenska nepočuť často, predovšetkým nie dychové kvinteto v zložení flauta, hoboj, klarinet, fagot a lesný roh.

Vo štvrtok (23. 5. ) festival pokračuje v Dome umenia, kde zahrá Slovenský komorný orchester. Toto umelecké teleso sa na KHJ vracia po ôsmich rokoch. Publiku zahrá Sláčikové kvinteto d mol Jána Levoslava Bellu a Sláčikové kvinteto č. 2 G dur Antonína Dvořáka. Záver koncertu bude patriť Rumunským ľudovým tancom Bélu Bartóka. "Jadrom tohto krátkeho cyklu sú autentické melódie, ktoré skladateľ nahral v roku 1904 v transylvánskych dedinkách," dodala Tomalová.

Na KHJ sa predstavia napríklad aj violončelista Ján Bogdan či vokálny súbor Schola Gregoriana Pragensis. V programe je aj inscenovaný projekt Labutia pieseň.