Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia

Pätica vedeckých pracovníkov si prevzala ocenenia Vedec roka SR 2023

Na snímke Martin Orendáč z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, si preberá ocenenie v kategórii vedec roka v priestoroch Moyzesovej siene Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v utorok 21. mája 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Hodnotiaca komisia vyberala laureátov spomedzi 48 nominovaných vedeckých osobností.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. mája (TASR) - Pätica vedeckých pracovníkov si v utorok v priestoroch Moyzesovej siene Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave prevzala ocenenia Vedec roka SR 2023. V kategórii vedec roka získal ocenenie Martin Orendáč z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Orendáč získal ocenenie za významný vedecký prínos v oblasti molekulového a nízkorozmerného magnetizmu, rozsiahlu publikačnú činnosť v prestížnych karentovaných časopisoch a za mimoriadnu grantovú úspešnosť. "Zaoberáme sa štúdiom magnetických vlastností rôznych látok pri nízkych teplotách. Cieľom je získať nové poznatky, ktoré ovplyvňujú správanie týchto látok a tieto využiť predovšetkým v budúcich technológiách," priblížil.

Ocenenie v kategórii mladý vedecký pracovník dostala odborníčka v oblasti elektrochémie, elektrochemických senzorov Ivana Šišoláková z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Podľa jej slov ocenenie získala za prínos pri vývoji elektrochemických senzorov. Zároveň za budovanie významnej medzinárodnej spolupráce so súkromným sektorom.

Na snímke Ivana Šišoláková z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá si prevzala ocenenie v kategórii mladý vedecký pracovník v priestoroch Moyzesovej siene Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v utorok 21. mája 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann


Za významný novátorský prínos v oblasti tvárniteľnosti kombinovaných polotovarov zváraných laserom dostal ocenenie Alexander Schrek zo Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Odborník na výskumnú, vývojovú a inovačnú činnosť v oblasti technológií tvárnenia sa stal laureátom v kategórii inovátor roka.

Na snímke Alexander Schrek zo Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorý si prevzal ocenenie v kategórii inovátor roka v priestoroch Moyzesovej siene Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v utorok 21. mája 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann


Ocenenie technológ roka získal Miloš Mičian zo Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline. Odborník v oblasti výskumu a vývoja technológií procesov zvárania dostal ocenenie za výskum a vývoj technologických postupov zvárania vysokopevných ocelí pre prax. "Prepojenie teórie s praxou pri aplikovanom výskume, ktorý my robíme, je veľmi dôležité. Keby sme to neprenášali niekde do priemyslu, tak by veda a výskum ostali niekde za bránami a múrmi univerzity. Myslím si, že aj to bol asi dôvod, že si nás hodnotiaca komisia vybrala," podotkol.

Na snímke Miloš Mičian zo Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline, ktorý si prevzal ocenenie v kategórii technológ roka v priestoroch Moyzesovej siene Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v utorok 21. mája 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann


Osobnosťou medzinárodnej spolupráce sa stal odborník v oblasti umelej inteligencie Igor Farkaš z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Ocenenie získal za významné vedecké výsledky v oblasti umelej inteligencie s využitím modelov umelých neurónových sietí, získané v spolupráci so zahraničnými partnermi, a za rozvíjanie medzinárodného interdisciplinárneho magisterského programu kognitívna veda.

Na snímke odborník v oblasti umelej inteligencie Igor Farkaš z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý sa stal osobnosťou medzinárodnej spolupráce v priestoroch Moyzesovej siene Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v utorok 21. mája 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann


Dvadsiaty siedmy ročník podujatia Vedec roka SR sa uskutočnil pod záštitou ministra školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáša Druckera (Hlas-SD). "Som nesmierne vďačný, že medzi nami máme mnoho jednotlivcov, ktorí sa rozhodli ísť cestou objavovania a inovácií. Práca vedcov je totiž ako práca priekopníkov - často sa pohybujú na neznámom území, neustále hľadajú nové poznatky a posúvajú hranice nášho chápania. Bez ich odvahy a odhodlania by sme ako spoločnosť nemohli napredovať," poznamenal Drucker a vedcom poďakoval za nenahraditeľný prínos.

Hodnotiaca komisia vyberala laureátov spomedzi 48 nominovaných vedeckých osobností. Vyhlasovateľmi ocenenia sú Centrum vedecko-technických informácií SR, Slovenská akadémia vied a Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností. Cieľom podujatia je profesionálne a spoločensky vyzdvihnúť najvýznamnejšie osobnosti vedeckého života na Slovensku.