Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia

Predseda Svetového ekonomického fóra odstúpi z funkcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Osemdesiatšesťročný Schwab viedol organizáciu viac ako 50 rokov, od jej založenia v roku 1971. Dohliadal tiež na výročné stretnutia vo švajčiarskom Davose.

Davos 21. mája (TASR) - Zakladateľ a predseda Svetového ekonomického fóra (WEF) Klaus Schwab sa rozhodol odstúpiť. Schwab oznámil svoj zámer v utorok zamestnancom e-mailom. TASR o tom informuje na základe správy webu Semafor.

Osemdesiatšesťročný Schwab viedol organizáciu viac ako 50 rokov, od jej založenia v roku 1971. Dohliadal tiež na výročné stretnutia vo švajčiarskom Davose.

Podľa listu zamestnancom má v úmysle odstúpiť pred ďalším summitom v Davose v roku 2025. Napísal zároveň, že prejde na pozíciu nevýkonného predsedu. Tieto zmeny musí schváliť švajčiarska vláda a mali by byť dokončené pred výročným zasadnutím WEF v roku 2025.

Schwab nemenoval svojho nástupcu, uviedol však, že za uplynulý rok "prevzala plnú zodpovednosť výkonná rada skupiny pod vedením prezidenta Borga Brendea". Brende je nórsky konzervatívny politik a diplomat.

WEF neodpovedalo okamžite na žiadosť Semaforu o vyjadrenie sa k Schwabovmu rozhodnutiu.

Svetové ekonomické fórum, pôvodne známe ako Európske manažérske fórum, prilákalo na svoje prvé podujatie v Davose pred vyše 50 rokmi oveľa menej účastníkov ako v súčasnosti, keď tam mieria tisíce účastníkov, vrátane bankárov, popredných podnikateľov aj svetových politických lídrov.

Fórum funguje podobne ako rodinný podnik, pričom deti Schwaba zastávajú vysoké pozície a jeho manželka Hilde riadi nadáciu WEF a slávnostné odovzdávanie cien v Davose.

Nástupníctvo vo WEF bolo predmetom horúčkovitých špekulácií. V roku 2023 rozvíril hladinu článok v Politico s možnými menami.

Hoci je WEF nezisková organizácia, zaznamenala pozoruhodné úspechy v podnikaní. Organizácia mala tržby vo výške takmer 500 miliónov USD (460,36 milióna eur) vo finančnom roku do konca marca 2023 a vykázala hotovosť 200 miliónov švajčiarskych frankov (202,43 milióna eur), informoval Semafor minulý rok.

(1 EUR = 1,0861 USD; 1 EUR = 0,988 CHF)