Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia

V Grécku pozastavili stíhanie obvinených v kauze smrti migrantov

Jeden z deviatich Egypťanov obvinených zo smrti stoviek utečencov a migrantov v Stredozemnom mori v júni 2023, máva novinárom po skončení súdneho procesu v gréckom prístavnom meste Kalamata v utorok 21. mája 2024. Foto: TASR/AP

Proces sa konal v gréckom prístavnom meste Kalamata.

Kalamata 21. mája (TASR) — Sudkyňa v Grécku v utorok pozastavila trestné stíhanie deviatich Egypťanov obvinených zo smrti stoviek utečencov a migrantov v Stredozemnom mori v júni 2023. Stotožnila sa s argumentáciou obhajoby, podľa ktorej keďže k tragédii došlo v medzinárodných vodách, grécky súd nemá právomoc rozhodnúť v tomto prípade. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Proces sa konal v gréckom prístavnom meste Kalamata. Egypťania boli obvinení zo zapríčinenia stroskotania lode, smerujúcej z Líbye do Talianska, pri južnom pobreží Grécka, na palube ktorej bolo údajne okolo 600 ľudí. Predpokladá sa, že viac ako 500 ľudí sa utopilo. Zachránených bolo 104 ľudí, väčšinou migrantov zo Sýrie, Pakistanu a Egypta. Nájsť sa podarilo len 82 tiel.

Podľa preživších bola väčšina ľudí uväznená v podpalubí a nedokázali sa včas vyslobodiť. More na mieste nešťastia je hlboké asi 5000 metrov. Záchrana obetí z potopenej lode bola preto čoskoro vylúčená.

V prípade dokázania viny by mužom hrozilo doživotie. Egypťania vo veku od 20 do 40 rokov obvinenia z pašovania ľudí popierali a tvrdili, že za plavbu z líbyjského prístavného mesta Tobruk do Európy sami zaplatili.

Podľa pobrežnej stráže a prokuratúry ich pozostalí na základe fotografií označili za pašerákov, ktorí riadili loď a udržiavali na palube poriadok, pričom niekedy použili aj násilie.

Po nehode sa ozvala aj kritika na adresu gréckej pobrežnej stráže, že nesprevádzala loď do bezpečného prístavu. Jej predstavitelia uviedli, že niekoľkokrát ponúkli pomoc, ale posádka ju odmietla s tým, že chce ísť do Talianska, nie do Grécka. Bez jej súhlasu nechcela stráž loď odtiahnuť aby na palube nevznikla panika.

V tomto bode sa však objavili protichodné tvrdenia očitých svedkov. Podľa niektorých pobrežná stráž vzala loď do vleku, v dôsledku čoho vypukla na palube panika a plavidlo sa prevrátilo. Iní vypovedali, že panika nastala bez pričinenia pobrežnej stráže.