Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia

V širšej nominácii Anglicka na EURO chýbajú Rashford či J. Henderson

Tréner anglickej futbalovej reprezentácie Gareth Southgate na tlačovej konferencii o oznámení širššej nominácie na EURO 2024 v utorok 21. mája 2024. Foto: TASR/AP

V predbežnej nominácii anglického národného tímu na ME figurujú len dvaja hráči mimo Premier League - Jude Bellingham (Real Madrid) a rekordný reprezentačný strelec Harry Kane (62) z Bayernu Mníchov.

Londýn 21. mája (TASR) - V predbežnej nominácii anglického národného tímu na ME figurujú len dvaja hráči mimo Premier League. Je to kľúčový stredopoliar Jude Bellingham (Real Madrid) a rekordný reprezentačný strelec Harry Kane (62) z Bayernu Mníchov. Tréner Gareth Southgate nezaradil do širšej nominácie útočníkov Marcusa Rashforda ani skúseného stredopoliara Jordana Hendersona.

Angličania vstupujú do turnaja v pozícii úradujúceho vicemajstra a favorita na celkový triumf. Predošlé finále absolvovali na domácom štadióne vo Wembley, Taliansku poľahli 2:3 v jedenástkovom rozstrele po remíze 1:1 v riadnom hracom čase a predĺžení. Na tomto turnaji sa zúčastnili Rashford i Henderson. "Sú to ťažké rozhodnutia, rozprávame sa o veľmi dobrých hráčoch, boli dôležitou súčasťou našich úspechov. Čo sa týka Marcusa, sú jednoducho hráči, ktorí mali na rovnakom poste lepšiu sezónu," citovala Southgatea agentúra DPA.

Útočník Manchestru United strelil v uplynulej sezóne len osem gólov, jeho krajan Henderson prestúpil uprostred ročníka do Ajaxu Amsterdam. Uplynulú sezónu začal v saudskoarabskom Al-Ettifaq, kde kontroverzne prestúpil z Liverpoolu. "'Hendo' urobil maximum, rozhodlo zranenie z predošlého kempu. Vynechal päť týždňov a nedokázal sa vrátiť do zápasového tempa. Je to skvelý hráč a rozhodnutie bolo náročné," priblížil tréner.

Bellingahm i Kane majú za sebou premiérové sezóny vo svojich kluboch. Obaja boli dôležitou súčasťou tímu na domácej i európskej scéne. V zápasoch Ligy majstrov zaujal v Bayerne aj anglický obranca Eric Dier, ten však taktiež chýba v širšej nominácii. "Myslím si, že za ostatnými zaostáva. Mal dobré zápasy v Lige majstrov, no hodnotili sme hráčov v širšom meradle," vysvetlil Southgate. Pozornosť púta aj absencia krídelníka Raheema Sterlinga z Chelsea i kapitána tohto londýnskeho klubu Reecea Jamesa, ktorý hrá primárne na poste pravého obrancu. V nominácii je naopak jeho spoluhráč a stredopoliar Conor Gallagher a útočník Cole Palmer. Napriek dlhodobému zraneniu je naopak v nominácii Luke Shaw z Manchestru United, ktorý strelil v predošlom finále jediný gól Anglicka z hry. "Dávame mu viac času, keďže bol naša prvá možnosť na ľavého obrancu. Neviem, nakoľko je to momentálne reálne," povedal kormidelník k situácii ohľadom Shawa.

Medzi štvoricou nominovaných brankárov vyčnieva Jordan Pickford z Evertonu, v obrane zas nechýba opora Harry Maguire (Manchester United). Spolu s ním povolal Southgate napríklad liverpoolských spoluhráčov Curtisa Jonesa a Jarella Quansaha, pre ktorých by bola reprezentácia krajiny premiérová.

V predbežnej nominácii je 33 hráčov, čo je o sedem viac, než konečný počet. Southgate nominoval štyroch brankárov, 11 obrancov, šesť stredopoliarov a dvanásť útočníkov. Konečná, 26-členná nominácia, bude známa 7. júna. Angličania figurujú na turnaji v Nemecku v C-skupine a postupne absolvujú zápasy so Srbskom (16.6.), Dánskom (20.6.) a Slovinskom (25.6.). Dovtedy ich čakajú prípravné stretnutia s Bosnou a Hercegovinou a Islandom, súpermi, ktorých Slovensko opakovane zdolalo v kvalifikačnej J-skupine.



Predbežná nominácia Anglicka na ME 2024:

Brankári:
Dean Henderson (Crystal Palace), Jordan Pickford (Everton), Aaron Ramsdale (Arsenal), James Trafford (Burnley)

Obrancovia: Jarrad Branthwaite (Everton), Lewis Dunk (Brighton), Joe Gomez (Liverpool), Marc Guehi (Crystal Palace), Ezri Konsa (Aston Villa), Harry Maguire (Manchester United), Jarell Quansah (Liverpool), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle), Kyle Walker (Manchester City)

Stredopoliari: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Conor Gallagher (Chelsea), Curtis Jones (Liverpool), Kobbie Mainoo (Manchester United), Declan Rice (Arsenal), Adam Wharton (Crystal Palace)

Útočníci: Jude Bellingham (Real Madrid), Jarrod Bowen (West Ham), Eberechi Eze (Crystal Palace), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Manchester City), Anthony Gordon (Newcastle), Harry Kane (Bayern Mníchov), James Maddison (Tottenham), Cole Palmer (Chelsea), Bukayo Saka (Arsenal), Ivan Toney (Brentford), Ollie Watkins (Aston Villa)