Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia

Yellenová vyzvala bankárov, aby dodržiavali sankcie proti Rusku

Na snímke americká ministerka financií Janet Yellenová. Foto: TASR/AP

Yellenovej varovanie prichádza krátko po tom, čo americké ministerstvo financií úspešne donútilo rakúsku Raiffeisen Bank, najväčšiu západnú banku v Rusku, aby sa vzdala dohody s ruským magnátom.

Frankfurt nad Mohanom 21. mája (TASR) - Americká ministerka financií Janet Yellenová v utorok vyzvala bankárov v Nemecku, aby zintenzívnili snahy o dodržiavanie sankcií proti Rusku a zabránili ich obchádzaniu. Vyhnú sa tak sami sankciám a straty prístupu k doláru. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Yellenová na stretnutí s bankármi pripomenula, že nové právomoci ministerstva financií USA mu umožňujú uvaliť sekundárne sankcie na banky, ak napomáhajú ruským vojenským transakciám. Tieto opatrenia už pomohli zmariť snahy Ruska zaobstarať si tovar potrebný pre vojnu na Ukrajine, je však potrebné urobiť viac.

"Rusko pokračuje v obstarávaní citlivého tovaru a rozširuje svoju schopnosť vyrábať tento tovar na domácom trhu. Musíme zostať ostražití a byť ambicióznejší," vyhlásila Yellenová na stretnutí s bankármi vo Frankfurte nad Mohanom.

V nezvyčajne priamom varovaní povedala predstaviteľom bánk, aby aj ich zahraničné pobočky a dcérske spoločnosti striktne dodržiavali sankcie. A aby oslovili zahraničných klientov, nech robia to isté, najmä vo vysoko rizikových jurisdikciách.

"Rusko sa zúfalo snaží získať kritický tovar z vyspelých ekonomík ako Nemecko a Spojené štáty," povedala Yellenová. "Musíme zostať ostražití, aby sme zabránili schopnosti Kremľa zásobovať svoju obrannú priemyselnú základňu a získať prístup k našim finančným systémom."

Yellenovej varovanie prichádza krátko po tom, čo americké ministerstvo financií úspešne donútilo rakúsku Raiffeisen Bank, najväčšiu západnú banku v Rusku, aby sa vzdala dohody s ruským magnátom.

Začiatkom tohto mesiaca Raiffeisen Bank International (RBI) po intenzívnom tlaku USA zrušila plánovaný obchod s ruským oligarchom Olegom Deripaskom vo výške 1,6 miliardy USD (1,47 miliardy eur). RBI čelí kritike za svoje väzby s Moskvou už viac ako dva roky, od ruskej invázie na Ukrajinu. Tento prípad ukazuje tlak Washingtonu a jeho odhodlanie brať európske banky na zodpovednosť za ich ruské väzby.

Yellenová tiež uviedla, že najväčšie obavy v súvislosti s vyhýbaním sa ruským sankciám exitujú v prípade Číny, Spojených arabských emirátov a Turecka. Dodala však, že americké ministerstvo financií "pracuje na prerušení únikov všade, kde ich odhalí, od Strednej Ázie cez Kaukaz až po Európu".

(1 EUR = 1,0864 USD)