Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Nitriansky kraj

Búdky pre sokola rároha pri Štúrove obsadili nové jedince

Na snímke vyliečený sokol rároh pred vypustením do prírody. Foto: TASR - Michal Svítok

Osádzanie búdok je súčasťou medzinárodného projektu LIFE Danube Free Sky, ktorý je realizovaný s podporou Európskej únie a Ministerstva životného prostredia SR.

Štúrovo 20. mája (TASR) - Nové búdky pre sokola rároha umiestnené na stožiaroch prenosovej sústavy neďaleko Štúrova obsadili nové jedince. Kým početnosť populácie ohrozeného a vzácneho sokola rároha z globálneho hľadiska klesá, na Slovensku je zaznamenaný pozitívny trend, potvrdil Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku. Za posledný týždeň boli v lokalite okrúžkované tri mláďatá tohto sokola.

K miernemu nárastu populácie sokola rároha na Slovensku prispel spoločný projekt Západoslovenskej distribučnej (ZSD) a občianskeho združenia Ochrana dravcov na Slovensku. V roku 2022 umiestnili hniezdne búdky na stožiare 110 kV vedenia. "Napriek mnohým negatívnym antropickým vplyvom dnes u nás hniezdi približne 50 párov sokola rároha. Sokoly, ktoré si hniezda nestavajú, ich obsadzujú a úspešne v nich vychovávajú potomstvo," skonštatoval Slobodník.

Osádzanie búdok je súčasťou medzinárodného projektu LIFE Danube Free Sky, ktorý je realizovaný s podporou Európskej únie a Ministerstva životného prostredia SR. "Na stožiare distribučných vedení v našej správe inštalujeme od roku 2019 hniezdne búdky pre menšie druhy sokolov, ako je napríklad sokol myšiar. Aktuálne je osadených takmer 100 takýchto búdok, z ktorých doposiaľ vyletelo takmer 500 mláďat," povedala Zuzana Lančaričová z tímu environmentu ZSD.

V roku 2022 bolo nainštalovaných 20 rozmerovo väčších búdok pre vzácneho sokola rároha. Tohtoročný monitoring zaznamenal dva páry tohto dravca, minulý rok v búdkach zahniezdil jeden pár. Nové búdky sú nainštalované v lokalite v blízkosti hraníc s Maďarskom. "Naším cieľom je, aby došlo k prepojeniu slovenskej a početnejšej maďarskej populácie, ktorá sa odhaduje na 150 až 180 párov," uviedol Slobodník.