Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Prešovský kraj

Vo Svidníku bude počas noci múzeí v skanzene výstava i prenos hokeja

Svidnícky skanzen (na snímke). Foto: TASR Maroš Černý

O 16.00 h sa uskutoční komentovaná prehliadka a o 18.00 h beh Skanzenovská päťstovka. Na 19.00 h je pripravený koncert speváčky Haliny a o 20.00 h online prenos hokejového zápasu.

Svidník 12. mája (TASR) - Pozrieť si hokejový zápas budú môcť počas európskej Noci múzeí a galérií 2024 v sobotu 18. mája návštevníci skanzenu Slovenského národného múzea - Múzea ukrajinskej kultúry (SNM-MUK) vo Svidníku. Uskutoční sa tu tiež výstava športového náčinia.

Ako pre TASR uviedla zástupkyňa riaditeľa múzea Miriam Božiková, noc múzeí sa v národopisnej expozícii uskutoční po 13 rokoch. "Keďže v tom čase budú prebiehať majstrovstvá sveta v hokeji, chceme poskytnúť našim návštevníkom čo najlepší zážitok. Od 20.00 h si budú môcť pozrieť online prenos z hokejového súboja Slovensko - Francúzsko v najväčšom objekte skanzenu, vo furmanskej vozárni," povedala Božiková.

O 16.00 h sa uskutoční komentovaná prehliadka a o 18.00 h beh Skanzenovská päťstovka. Na 19.00 h je pripravený koncert speváčky Haliny a o 20.00 h online prenos hokejového zápasu.

Hrabanie, kosenie, obrábanie pôdy, starostlivosť o hospodárske zvieratá či usadlosti, tak nejako podľa nej vyzeral kedysi voľný čas našich predkov. "Napriek tomu sa niektorým jednotlivcom už vtedy podarilo ukradnúť si chvíľku na zábavu a šport," doplnila Božiková.

V rámci výstavy športového náčinia vystavia okrem iného drevené sane, staré kožené korčule, drevené lyže, rôzne výstroje a drevenú kolobežku.

"Nebudú tiež chýbať remeselníci, predajcovia ľudových výrobkov, tvorivé dielne, maľovanie na tvár alebo možnosť povoziť sa na poníkovi či občerstviť sa v tradičnej furmanskej krčme," priblížila Božiková a doplnila, že podujatie potrvá minimálne do polnoci.