Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Slováci v Žiline zatiaľ bez Slafkovského a Tatara, prídu neskôr

Na archívnej snímke hokejista Slovenska Juraj Slafkovský. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Svoju účasť na MS prisľúbilo zatiaľ päť slovenských hráčov zo zámorskej profiligy - okrem Slafkovského z Montrealu a Tatara aj Šimon Nemec, Martin Pospíšil a Pavol Regenda.

Žilina 30. apríla (TASR) - Na utorkovom zraze slovenskej hokejovej reprezentácie v Žiline sa hlásili všetci nominovaní hráči okrem Juraja Slafkovského a Tomáša Tatara. Asistent trénera Peter Frühauf uviedol, že obaja útočníci z NHL sa k národnému tímu pripoja v najbližších dňoch. Slovákov čaká počas žilinského kempu v piatok siedmy a predposledný prípravný zápas pred MS s Poľskom.

"Tatar nás požiadal o neskorší príchod z rodinných dôvodov. Slafkovský si doliečuje menší zdravotný problém. Chcel prísť na zraz, ale lekár mu po predošlom vyšetrení odporučil necestovať a dokončiť liečbu v zámorí, čo sme akceptovali. K tímu sa obaja pripoja v najbližších dňoch," uviedol na utorkovom zraze Frühauf. Slafkovského štart proti Poľsku nevedel zaručiť, no s Tatarom to podľa neho vyzerá sľubnejšie: "Určite by mohol hrať proti Poľsku, je možné, že budú hrať aj obaja."

Svoju účasť na MS prisľúbilo zatiaľ päť slovenských hráčov z NHL - okrem Slafkovského z Montrealu a Tatara (Seattle) aj Šimon Nemec (New Jersey), Martin Pospíšil (Calgary) a Pavol Regenda (Anaheim). "Prinesú určite skúsenosti v podobe veľkého počtu náročných zápasov zo zámoria. Vieme, že skoro všetci sú veľmi fyzicky zdatní a tak očakávame väčšiu výraznosť v osobných súbojoch oproti zápasom s Českom," povedal Frühauf. Slováci absolvovali minulý týždeň dva duely proti Čechom, oba vyhrali hostia (4:2, 4:1).



Pripravený posilniť národné mužstvo na MS v Česku (10.- 26. mája) je aj obranca Martin Fehérváry, ktorého Washington vypadol v 1. kole play off (s NY Rangers 0:4 na zápasy). Konečné slovo ohľadom jeho účasti bude mať jeho klub. V noci na utorok vypadol z bojov o Stanleyho pohár aj Erik Černák, ktorého Tampa Bay prehrala sériu s Floridou 1:4 na zápasy. Frühauf hovoril aj o možnej účasti Miloša Kelemena či Patrika Kocha. Obaja sú hráči Arizony a väčšinu sezóny strávili na farme v Tucsone, ten však už vypadol z play off AHL. "Samozrejme, tá komunikácia s chalanmi zo zámoria prebieha. Konkrétne Fehérváry nám už v minulosti prisľúbil, že sa pripojí k reprezentácii, ak bude zdravý. Dúfame, že chalani prídu, komunikujeme aj s Kochom a Kelemenom," priblížil asistent trénera. Dvojnásobný držiteľ Stanleyho pohára Černák reprezentoval Slovensko na MS naposledy v roku 2019 na domácom šampionáte. "Nejaká komunikácia s Mirom Šatanom bola počas sezóny. Erika chceme a on to vie, z našej strany je to úplne jednoznačné. Potrebuje si oddýchnuť, má ešte nejaké klubové mítingy a vyšetrenia, musíme čakať," povedal Frühauf na adresu obrancu Tampy Bay.

Reprezentáciu by mali posilniť aj finalisti z českej extraligy. V siedmom zápase finále play off medzi Pardubicami a Třincom, v ktorom triumfovali hostia (2:1 pp) a vďaka víťazstvu 4:3 na zápasy si zaistili piaty titul v rade, sa predstavilo až deväť Slovákov. "Títo chalani mali veľmi náročnú finálovú sériu. Potrebujú si trocha odpočinúť, my si k tomu sadneme a zanalyzujeme. Informácie budú po zápase s Poľskom," priblížil asistent trénera.

Poľsko sa predstaví v elitnej kategórii MS po 22 rokoch a Slováci naň narazia aj na samotnom šampionáte v ostravskej B-skupine (15. mája). "Svoju hru asi úplne neotvoria, môžu nás síce prekvapiť práve tým, ale neočakávame to. Nám ide o našu hru, o to, ako sa budeme prezentovať ako tím. Chceme hrať ofenzívne stále, chceli sme tak hrať aj proti Čechom. Bolo veľmi ťažké sa presadiť, ale poznáme filozofiu Craiga Ramsayho. Stále útočíme, stále napadáme aktívne," dodal Frühauf.

Národný tím má za sebou okrem prípravných stretnutí s Českom dva víťazné zápasy proti Švajčiarsku v Humennom (3:0, 5:3). Úvodný z dvoch duelov v Nemecku prehral 3:7, v druhom triumfoval 5:4 pp. Prípravu na MS zavŕši generálkou proti USA v Bratislave (7. mája). Účinkovanie v ostravskej B-skupine svetového šampionátu začnú Slováci v piatok 10. mája proti Nemecku.

Nominácia SR na prípravný kemp v Žiline a prípravný zápas proti Poľsku (3. mája o 18.00 h):

brankári: Samuel Hlavaj (HC Škoda Plzeň), Stanislav Škorvánek (HK Dukla Ingema Michalovce), Matej Tomek (HC Litvínov)

obrancovia: Patrik Bačik (HC ´05 Banská Bystrica), Martin Bučko (HC Škoda Plzeň), František Gajdoš (HK Nitra), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava), Mário Grman (HC Vítkovice), Michal Ivan (HC Bílí Tygři Liberec), Šimon Nemec (New Jersey Devils), Rayen Petrovický (HK Dukla Trenčín)

útočníci: Peter Cehlárik, Marek Hrivík (obaja Leksand/Švéd.), Lukáš Cingel, Andrej Kollár (obaja HC Kometa Brno), Martin Faško-Rudáš (HC Bílí Tygři Liberec), Andrej Kudrna, Matúš Sukeľ (obaja HC Litvínov), Róbert Lantoši (BK Mladá Boleslav), Oliver Okuliar, Alex Tamáši (obaja Mountfield Hradec Králové), Martin Pospíšil (Calgary Flames), Pavol Regenda (Anaheim Ducks/San Diego Gulls/AHL), Juraj Slafkovský (Montreal Canadiens), Samuel Takáč (HC SLovan Bratislava), Tomáš Tatar (Seattle Kraken)



Realizačný tím:

Generálny manažér Miroslav Šatan

Manažérka Zuzana Chrenková

Hlavný tréner Craig Ramsay

Asistent trénera Peter Frühauf

Asistent trénera Ján Pardavý

Asistent trénera Róbert Petrovický

Tréner brankárov Ján Lašák

Video analytik Igor Andrejkovič

Kondičný tréner Ján Kovačič

Lekár Pavol Lauko

Fyzioterapeuti Vladimír Čavojec, Martin Babják



Program:

piatok 3. mája, 18.00 h: SLOVENSKO - Poľsko /Žilina/