Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: V Bratislave sa začína veľtrh IDEB Defence & Security

Na snímke vojenský vrtuľník UH-60M Black Hawk na Medzinárodnom veľtrhu obrannej techniky IDEB 10. mája 2022 v Incheba Expo v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Aktuálny 11. ročník predstaví produkty a služby pre obranu a bezpečnosť od viac ako 100 vystavovateľov z 12 krajín. Veľtrh potrvá do štvrtka 16. mája.

Bratislava 14. mája (TASR) - V Bratislave sa v utorok začína medzinárodný veľtrh obrannej a bezpečnostnej techniky IDEB Defence & Security. Aktuálny 11. ročník predstaví produkty a služby pre obranu a bezpečnosť od viac ako 100 vystavovateľov z 12 krajín. Veľtrh potrvá do štvrtka 16. mája. TASR o tom informovala manažérka PR a marketingu výstaviska Incheba Martina Macková.

"Silný a dynamický obranný priemysel je v transatlantickom priestore zásadným predpokladom pre bezpečnosť a stabilitu nás a našich spojencov. Slovensko si uvedomuje svoju úlohu v tejto oblasti a nechce zaostávať," uviedol pri príležitosti otvorenia veľtrhu minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Pripomenul, že veľtrh má v tejto súvislosti nenahraditeľnú úlohu, keď pomáha otvárať slovenským firmám dvere na svetové trhy.

Vystavovatelia avizujú predstavenie noviniek a inovácie zo segmentu. Návštevníci si budú môcť pozrieť aj techniku Ozbrojených síl SR, napríklad tank Leopard 2A4 či samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2. "Nebude chýbať technika Hasičského a záchranného zboru SR. Spolu bude počas veľtrhu vystavených až 200 kusov rôznej techniky a technológií," priblížila Macková.

Minister obrany na veľtrhu slávnostne predstavil spolu s predsedom predstavenstva ZTS Špeciál Miroslavom Simom najnovší produkt slovenského obranného priemyslu, nový samohybný mínomet AM-120. Ako priblížil rezort obrany, mínomet kalibra 120 mm je výnimočný aj tým, že má kadenciu 20 rán za minútu a bol vyvinutý v štátnej akciovej spoločnosti ZTS Špeciál v Dubnici nad Váhom.

Ministerstvo vnútra sa premiérovo predstaví v samostatnej expozícii a priblíži činnosť hasičov, polície, leteckého útvaru či horských záchranárov. Spolu s ministerstvom obrany je partnerom podujatia. Odborným garantom veľtrhu je Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu SR.

Obrannú, bezpečnostnú a hasičskú techniku a technológie bude sprevádzať dynamický a akčný program. Ukážky boja zblízka, ukážky útočných aktivít či zásah voči nebezpečným páchateľom predvedú zložky rezortu obrany. Hasiči ponúknu ukážku manipulácie s nebezpečnými látkami v maximálnom stupni ochrany s použitím protichemických oblekov a nafukovacej dekontaminačnej sprchy. Zároveň bude prezentovaný diaľkovo ovládaný automatický pásový robotický stroj na prenášanie bremien. Príslušníci Horskej záchrannej služby predstavia postup pátrania po nezvestnej osobe.