Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Noc múzeí v Gemersko-malohontskom múzeu bude patriť cisárovnej Sisi

Gemersko-malohontské múzeum, archívna snímka. Foto: TASR - Branislav Caban

Výstava návštevníkom predstaví repliky šiat, ktorých autorkou je profesionálna krajčírka Mónika Czédly z Gödöllő.

Rimavská Sobota 14. mája (TASR) - Noc múzeí a galérií bude v sobotu (18. 5.) v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote patriť rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbete Bavorskej, známej ako Sisi. Múzeum pre návštevníkov pripravilo aj sprievodný program vrátane nočnej prehliadky stálej expozície. TASR o tom informovala PR manažérka GMM Szilvia Tóth.

Najvýznamnejším bodom programu noci múzeí v GMM bude vernisáž výstavy s názvom Sisi: život vyrozprávaný v šatách, ktorá je venovaná róbam a šatám rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety Bavorskej. Výstava návštevníkom predstaví repliky šiat, ktorých autorkou je profesionálna krajčírka Mónika Czédly z Gödöllő. Ústrednou časťou výstavy bude replika šiat, ktoré mala cisárovná oblečené pred 170 rokmi na svojej svadbe s Františkom Jozefom I.

"Na výstave okrem svadobných šiat môžu návštevníci vidieť repliky Sisiných jazdeckých šiat, maďarského ornátu, spoločenských šiat s diamantovými hviezdami, jej šaty z Korfu, a tiež šaty, v ktorých cisárovnú 10. septembra 1898 zavraždili v Ženeve. Okrem Alžbetiných šiat a kostýmov si môžu návštevníci pozrieť aj kópie šiat dvornej dámy a predčítačky kráľovnej, kópie odevov patriacich Andrášiovcom, a tiež kópie šiat a odevov, ktoré patrili deťom kráľovnej,"
priblížil historik GMM Igor Kerepesi.

K samotnej výstave sa budú viazať aj ďalšie sprievodné aktivity, ktoré GMM na noc múzeí pripravilo. Súčasťou programu bude bábkové divadlo, baroková hudba, tvorivé dielne zamerané na výrobu hudobných nástrojov, barokové tance s tanečným workshopom, dobový jarmok či pozorovanie nočnej oblohy. "Vyvrcholením večera bude baterková nočná prehliadka stálej expozície, ktorá bude obohatená tajomnou live history," dodala Tóth.