Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

V Habure štátni ochranári zasadili pôvodné druhy ovocných stromov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Celkovo v sade zasadili 299 stromov rôznych druhov, z ktorých prevládajú jablone, hrušky a asi desať percent predstavujú slivky.

Habura 14. mája (TASR) - Pôvodné druhy ovocných stromov zo zaniknutých obcí pri vodnej nádrži Starina vysadili ochranári do genofondového sadu v obci Habura v okrese Medzilaborce. Výskum aj výsadbu realizovala Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) v spolupráci s Technickou univerzitou (TU) vo Zvolene a miestnym poľnohospodárskym družstvom (PD) Habura.

Ako pre TASR uviedla Lucia Vačoková, vedúca Odboru riadenia a implementácie projektov ŠOP, cieľom projektu nie je produkcia ovocia, ale zachovanie pôvodného genofondu ovocných drevín na severovýchode Slovenska.

"Je výnimočné, že sme na jednom mieste dokázali sústrediť také množstvo genetického materiálu," uviedol Dušan Daniš z Technickej univerzity vo Zvolene. Výskum realizoval s tým, že stromy pochádzajú z oblastí, ktoré boli v osemdesiatych rokoch 20. storočia vysídlené pre výstavbu vodárenskej nádrže. Výskum odrôd sa uskutočnil v katastrálnom území siedmich zaniknutých obcí - Starina nad Cirochou, Dara, Veľká Poľana, Ruské, Smolník nad Cirochou, Zvala a Ostružnica v okrese Snina pri vodnom diele Starina.

Stromy, ktoré sú dnes podľa Daniša staré okolo štyridsať rokov, sú vo veku, kedy v bežnej záhrade končia svoju životnosť. "Tieto stromy však majú pre nás neoceniteľnú hodnotu, pretože sú nositeľmi unikátnych genetík, ktoré inde v regióne nenájdete," dodáva. Výzvou bolo nielen nájsť a identifikovať tieto stromy, ale aj zabezpečiť ich prežitie a adaptáciu na nové prostredie.

Výstupy z realizovaného výskumu prinášajú prehľad o zastúpení a hodnote existujúceho genofondu starých a krajových odrôd jabloní, hrušiek, sliviek a ďalších ovocných stromov. Odborníci zaznamenali celkovo 529 jedincov ovocných stromov, z toho 58 určených odrôd jabloní, 12 určených odrôd hrušiek a šesť určených odrôd sliviek. Výskum krajových odrôd v Národnom parku Poloniny aj výsadba a oplotenie genofondového sadu boli financované prostredníctvom finančnej podpory z eurofondov.

Výsadba genofondového sadu sa uskutočnila minulý rok a ako vhodná lokalita bola vybraná oblasť Východných Karpát v katastrálnom území obce Habura. Rozloha sadu je 2,3 hektára a ŠOP má tento pozemok v prenájme. Celkovo v sade zasadili 299 stromov rôznych druhov, z ktorých prevládajú jablone, hrušky a asi desať percent predstavujú slivky.

Založenie ovocného sadu v Habure ocenia aj včelári a miestni obyvatelia, uviedol Miroslav Turok-Meceňo z PD Habura. Dodal že na tomto mieste bol ovocný sad aj v minulosti, "myslím si, že určite budú po nás spomínať ešte aj naše deti, že to bolo dobré rozhodnutie, zriadiť v Habure znova sad."