Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Vedú trestné stíhanie v prípade napadnutia strážcu prírody TANAP-u

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Strážca prírody spozoroval muža v sprievode psa, ktorý sa nachádzal mimo značeného turistického chodníka v období sezónnej uzávery. Dopustil sa tak niekoľkých porušení.

Vysoké Tatry 15. mája (TASR) - Polícia vedie v súvislosti s prípadom napadnutia strážcu prírody Správy Tatranského národného parku (TANAP-u) trestné stíhanie. Pre TASR to potvrdila krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová. Incident sa stal minulý týždeň v stredu (8. 5.), keď mal návštevník fyzicky zaútočiť na strážcu prírody a zraniť ho pri kontrole dodržiavania nového návštevného poriadku.

Zo Správy TANAP-u na páchateľa podali trestné oznámenie, agresívne konanie voči strážcovi dôrazne odsúdili. "Okresný vyšetrovateľ Policajného zboru v prípade vedie trestné stíhanie za zločin útoku na verejného činiteľa. Vo veci sú aj naďalej vykonávané procesné úkony. V súčasnom štádiu nie je možné poskytnúť bližšie informácie," dodala Ligdayová.

Strážca prírody spozoroval muža v sprievode psa, ktorý sa nachádzal mimo značeného turistického chodníka v období sezónnej uzávery. Dopustil sa tak niekoľkých porušení. "Jeden z dôvodov na uzáveru je aj ochrana zvierat v jarnom období, keď sa prebúdzajú zo zimného spánku a privádzajú na svet mláďatá. Práve v inkriminovanej lokalite sa v týchto dňoch vyhrabávajú spod snehu svište, čo spozoroval aj strážca počas svoje služby. Muž odmietol strážcovi preukázať svoju totožnosť a následne na neho fyzicky zaútočil, v dôsledku čoho utrpel zranenia," priblížili zo Správy TANAP-u.

Na miesto strážca privolal políciu, ktorá zdokumentovala priebeh činu. Správa TANAP-u pripomenula, že páchateľ sa dopustil útoku na verejného činiteľa a môže mu hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.