Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Voľby starostu obce Nechválova Polianka vyhlásili za neplatné

Ilustračná snímka. Foto: TASR

NSS SR rozhoduje vo veciach o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy od 1. augusta 2021.

Bratislava 14. mája (TASR) - Februárové voľby starostu obce Nechválova Polianka v okrese Humenné sú neplatné. Rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR bolo prijaté jednomyseľne a je konečné. O preskúmanie zákonnosti volieb žiadal neúspešný kandidát na starostu obce. Súd o tom informoval na svojom webe.

"Na základe vykonaného dokazovania dospel volebný senát k záveru, že bezprostredne pred voľbami starostu sa účelovo prihlásil na trvalý pobyt kritický počet osôb zodpovedajúci rozdielu získaných hlasov medzi žalobcom a žalovaným. Všetci novo-prihlásení voliči sa pritom zúčastnili volieb a platne odovzdali svoj hlasovací lístok," priblížil NSS SR. Podľa volebného senátu účelové prihlásenie sa na trvalý pobyt bolo realizované s cieľom ovplyvniť volebný výsledok.

NSS SR rozhoduje vo veciach o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy od 1. augusta 2021. Podľa Správneho súdneho poriadku sa žalobca môže žalobou domáhať vydania rozhodnutia o neústavnosti alebo nezákonnosti napadnutých volieb, a tým zabezpečiť slobodnú súťaž politických síl.