Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie sa vyjadril k dohode o zmrazených ruských aktívach

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Slovensko na rokovaniach zastupovala vedúca Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Petra Vargová.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 21. mája (TASR) - Členské krajiny EÚ sa v utorok v Bruseli dohodli na uvoľnení výnosov zo zmrazených ruských aktív v Únii v prospech Ukrajiny vrátane nákupu zbraní. Odmietavá pozícia slovenskej vlády k poskytovaniu vojenskej pomoci zo skladov Ozbrojených síl SR je v tejto súvislosti rešpektovaná, uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, informuje spravodajca TASR.

K zhode o presmerovaní výnosov zo zmrazených ruských aktív v prospech Ukrajiny, pričom až 90 percent z týchto zdrojov sa použije na nákup zbraní pre Ukrajinu, došlo v rámci rokovaní Rady EÚ pre všeobecné záležitosti. Slovensko na rokovaniach zastupovala vedúca Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Petra Vargová.

Slovenský rezort diplomacie v tejto súvislosti potvrdil, že na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti bolo odsúhlasené využitie mimoriadnych výnosov z imobilizovaných aktív ruskej centrálnej banky v prospech Ukrajiny.

"Tieto výnosy predstavujú mimoriadne zisky centrálnych depozitárov naakumulované v dôsledku imobilizácie ruských aktív. Slovensko súhlasilo s presmerovaním týchto mimoriadnych výnosov, ktoré nie sú zdrojmi SR, v prospech Ukrajiny. Časť bude využitá na vojenskú pomoc prostredníctvom Európskeho mierového nástroja a časť na rekonštrukciu Ukrajiny. Odmietavá pozícia vlády SR k poskytovaniu vojenskej pomoci zo skladov Ozbrojených síl SR je v tejto súvislosti rešpektovaná," uvádza sa vo vyhlásení MZVEZ SR.

V oficiálnom stanovisku Rady EÚ sa spresňuje, že centrálne depozitáre cenných papierov v Únii, ktoré držia ruské štátne aktíva a rezervy vo výške viac ako jeden milión eur, budú finančne prispievať zo svojich zodpovedajúcich čistých ziskov, ktoré sa kumulujú od 15. februára 2024. Takto vzniknuté zdroje sa použijú na ďalšiu vojenskú pomoc Kyjevu, ako aj na podporu ukrajinských kapacít obranného priemyslu a obnovu krajiny.

Sumy vytvorené výnosmi zo zmrazených aktív budú centrálne depozitáre cenných papierov EÚ vyplácať na dvojročnom základe podľa kľúča, že 90 percent pôjde na Európsky mierový nástroj a desať percent na programy financované z rozpočtu EÚ. Takto dohodnuté rozdelenie sa bude každoročne prehodnocovať, prvýkrát pred 1. januárom 2025.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)