Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

O poskytnutí peňazí z FPU bude po novom rozhodovať rada fondu

NR SR, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Po novom sa tiež zvýši príspevok zo štátneho rozpočtu do fondu a zvýši sa tiež percentuálny podiel z určených príjmov fondu na vlastnú prevádzku fondu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. mája (TASR) - O poskytnutí peňazí z Fondu na podporu umenia (FPU) bude po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať bude na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady, no stanovisko nebude pre radu záväzné. Vyplýva to z novely zákona o Fonde na podporu umenia, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Počet členov rady sa zvýši z deväť na 13. Siedmich bude menovať priamo minister kultúry, jedného bude menovať minister na návrh starostov obcí, primátorov miest a predsedov samosprávnych krajov. Princíp menovania zvyšných členov komisie zostáva zachovaný podľa platného znenia zákona. Rozšíri sa tiež rozsah účelov, na ktoré fond poskytuje financie, a to na podporu obnovy, modernizácie a infraštruktúry kultúrnych objektov a podporu tradičnej ľudovej kultúry.

Po novom sa tiež zvýši príspevok zo štátneho rozpočtu do fondu a zvýši sa tiež percentuálny podiel z určených príjmov fondu na vlastnú prevádzku fondu. Zvýšený bude aj podiel z príspevku štátu, ktorý môže byť použitý na priority určené ministerstvom kultúry.

Z novely tiež vyplýva, že po novom bude mať dozorná komisia FPU päť členov. Dvoch členov bude voliť a odvolávať rada v tajnom hlasovaní. Troch členov dozornej komisie bude vymenúvať a odvolávať minister kultúry, z toho jedného na návrh ministra financií.

Novela má byť účinná od 1. júna.

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) odmietlo schválené zmeny. "Napriek tomu, že s týmto zákonom prakticky nikto nesúhlasí, odhlasovala dnes koalícia novelu, ktorá znamená likvidáciu verejnoprávnej podstaty fondu a jeho ovládnutie ministerkou kultúry. To, čo sme celé roky budovali, dnes koalícia šmahom ruky zničila," uviedla v stanovisku hnutia podpredsedníčka parlamentného výboru pre kultúru a médiá Zora Jaurová.