Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Prezidentka oceňuje uznesenie, ktorým NR SR odsúdila atentát na Fica

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas príhovoru v rámci spomienkového podujatia pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie (NATO) 27. marca 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Uplynulé dni boli podľa hlavy štátu pre Slovensko mimoriadne náročné.

Bratislava 21. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová oceňuje prijatie uznesenia, ktorým v utorok Národná rada (NR) SR odsúdila atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Poslanci tým podľa nej urobili potrebný a dôležitý krok k upokojeniu spoločenskej atmosféry. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Oceňujem, že prijatie uznesenia podporili všetci prítomní poslanci. Je dôležité, aby v takýchto krokoch naďalej pokračovali aj ďalší aktéri verejného a spoločenského života a spoločne tak prispeli k zníženiu napätia v spoločnosti," vyhlásila Čaputová.

Uplynulé dni boli podľa hlavy štátu pre Slovensko mimoriadne náročné. O to viac si prezidentka váži, že lídrom parlamentných strán sa v tejto zložitej situácii podarilo prekonať rozdiely a nájsť spoločnú cestu.

Národná rada SR odsúdila útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej. Vyzýva na nešírenie nenávisti. Ľudia podľa poslancov nesmú byť terčom nenávisti pre svoje politické názory. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok jednomyseľne schválil parlament. Predložila ho skupina koaličných poslancov.

Parlament uznesením zároveň vyzval všetky politické subjekty, mimovládny sektor, médiá, ústavných činiteľov a verejne činné osoby na rešpektovanie volebných výsledkov a nešírenie nenávisti voči legitímnej demokratickej vláde. Apeloval na nich, aby zmierňovali napätie v spoločnosti a prestali s nenávistnou rétorikou.